Main content

Vraag

Dag Jim,

Ik heb ongeveer een jaar in een psychose gezeten. Ik krijg nu medicatie en wacht op verdere behandeling.

Ik ben mezelf momenteel helemaal kwijt. Ik heb last van cognitieve problemen, ik kan minder aan…. Ik ben mezelf gewoon niet meer.

Wat moet ik hiermee en gaat dit nog over?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je schrijven, goed dat je ons hebt weten te vinden!

Je bent nu in de fase van de worsteling.

Dit zal allemaal langzaam beter worden maar het gaat tijd kosten. Je moet een goede herstelomgeving vinden om dit te kunnen doen, samen met ervaringsdeskundigen die dit ook hebben meegemaakt en je ermee kunnen helpen.

Een herstelacademie is zo'n omgeving, of een WRAP groep of een herstelwerkgroep.

Probeer in je omgeving zoiets te vinden.

Probeer niet te veel te denken in termen van: "IK MOET WEER HELEMAAL DE OUDE WORDEN ANDERS IS HET LEVEN NIETS MEER WAARD".

Het is mogelijk dat aandacht en concentratie een beetje een probleem blijft de komende tijd, maar waar het om gaat is dat je 1000 dingen kunt doen, er een leven op je wacht.

Na een psychose ben je vaak gedemoraliseerd en de weg een beetje kwijt. Dan is het tijd om steun te zoeken van ervaringsdeskundigen, in een herstelwerkgroep.

Is er zoiets bij jou in de buurt? Heb je onze sociale kaart bekeken? Er zijn ook plekken als Ixta Noa, Humanitas en andere omgevingen die je hierbij kunnen bijstaan...

Heel veel succes en laat me weten als je meer vragen hebt!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 september 2021
  • Deel deze pagina: