Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik mezelf ervan overtuigen dat ik niet achtervolgd word?

Vraag

Hallo,

Ik ben ervan overtuigd dat ik achtervolgd word.

Hoe kan ik mezelf ervan overtuigen dat dit niet klopt?

Dank u wel.

Antwoord

Hey C.,

Dank voor je vraag!

Het ervaren van het gevoel achtervolgd te worden kan erg stressvol en verontrustend zijn. Zelfhulpstrategieën kunnen nuttig zijn om met deze overtuigingen om te gaan. Hier zijn enkele zelfhulpstrategieën, inclusief het Socratisch bevragen, die je kunnen helpen in het jezelf overtuigen:

Socratisch bevragen
Dit is een vorm van begeleide dialoog of vraagstelling die helpt om gedachten en overtuigingen diepgaand te onderzoeken. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

Bewijsvraag: “Welk bewijs heb ik dat ik echt achtervolgd word?”
Alternatieve verklaring: “Zijn er andere, meer waarschijnlijke verklaringen voor wat ik ervaar of voel?”
Impactvraag: “Hoe beïnvloedt deze overtuiging mijn leven en welzijn?”
Nuttigheidsvraag: “Helpt het vasthouden aan deze overtuiging mij op een positieve manier?”

Dagboek bijhouden
Schrijf regelmatig op wat je voelt en ervaart. Dit kan helpen om patronen in je gedachten en gevoelens te identificeren en om te zien of er specifieke triggers zijn voor je overtuiging.

Mindfulness en meditatie
Deze praktijken kunnen helpen om je meer bewust te worden van het huidige moment en minder te focussen op verontrustende gedachten. Mindfulness kan je leren om gedachten te observeren zonder erdoor overweldigd te raken.

Ontspanningstechnieken
Technieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, of luisteren naar rustgevende muziek kunnen helpen om angst en stress te verminderen.

Fysieke activiteit
Regelmatige lichaamsbeweging kan de algehele mentale gezondheid verbeteren en stress verminderen. Dit kan wandelen, joggen, yoga of elke andere vorm van lichaamsbeweging zijn die je prettig vindt.

Sociaal netwerk versterken
Praat met vrienden of familieleden die je vertrouwt over je gevoelens. Soms kan het delen van je zorgen met anderen helpen om perspectief te krijgen en je minder geïsoleerd te voelen. Maak een resourcegroep.

Realiteitscontrole
Als je denkt dat je achtervolgd wordt, probeer dan een realiteitscheck uit te voeren. Vraag jezelf af:

Is er een logische verklaring voor wat ik ervaar?
Zou iemand anders in dezelfde situatie hetzelfde concluderen?
Wat zou ik tegen een vriend zeggen die dezelfde gedachten had?

Cognitieve herstructurering
Dit is een techniek gebruikt in cognitieve gedragstherapie die helpt om irrationele of negatieve gedachten te identificeren en te vervangen door meer realistische en positieve gedachten. Je kunt dit zelf ook proberen.

Professionele hulp
Hoewel zelfhulpstrategieën nuttig kunnen zijn, is het essentieel om ook professionele hulp te zoeken. Een therapeut of psycholoog kan je helpen om je overtuigingen en angsten beter te begrijpen en te behandelen.

Educatie en bewustwording
Lees over angst en paranoïde gedachten op onze website. Meer begrip over wat je doormaakt, kan soms helpen om je ervaringen te normaliseren en minder bedreigend te laten voelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat hulp beschikbaar is. Deze strategieën kunnen een startpunt zijn, maar het is cruciaal om ook professioneel advies en ondersteuning te zoeken.

Hope this helps en sterkte!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
wanen

Lees ook