Main content

Vraag

Hi Jim,

Bij een naaste is er sprake van paranoia ten opzichte van alle mensen die dichtbij staan. Iedereen wordt beschuldigd van afschuwelijke intenties en alles en iedereen is tegen de persoon met paranoia gericht. De houding is dan ook meestal erg boos of gekwetst.

Hoe dichterbij iemand staat, hoe sneller en heviger de gedachten van kwade bedoelingen opkomen.

Bij vreemden is er juist sprake van heel sociaal en gezellig gedrag. Er lijkt meer vertrouwen in vreemden dan in familie en andere naasten.

Hoe kan het dat er bij vreemden geen sprake is van paranoia?

Dankjewel alvast,

N.

Antwoord

Beste N.,

Het is helaas een ervaringsfeit dat in de psychose vaak de wanen het meest actief zijn rond de mensen die het belangrijkst voor ons zijn.

Vreemden hebben geen belang en geen betekenis, dus de psychose glijdt ervan af.

Het is vrees ik vrij klassiek....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Lees meer over naasten:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2021
  • Deel deze pagina: