Main content

Vraag

Ik ben herstellend van een psychose. Is het normaal dat je nauwelijks gedachten hebt dan? Dat je nauwelijks kunt communiceren met anderen?

Ook lijkt het alsof mijn leven, na 3,5 jaar, onder me weggeslagen is.

Vraag me af of je dit (her)kent.

Kan dit ook met de medicatie te maken hebben? Ik heb nu 70mg cisordinol per dag, naast lithium. Dat blijkt me wat veel. Kun je me vertellen wat een gebruikelijke onderhoudsdosis is?

Bedankt voor je antwoord

Antwoord

Als je net herstelt van een psychose en antipsychotica neemt, dan kan het inderdaad zijn dat je minder gedachten hebt dan voorheen (vooral vergeleken met de psychose, en al helemaal als dit een manische psychose was). De vraag of dit te maken kan hebben met de medicatie of met de 'verblekende' psychose zelf is een goeie. Het antwoord is: waarschijnlijk beiden. Mogelijk ben je wat versuft door de medicatie, of ben je 'leeg' en 'op' naar een manisch psychotische periode. Je bent nu aan het herstellen, dan komt dat weer langzaam goed.

Of je veel of weinig medicatie inneemt kan ik niet zeggen, dat hangt niet zozeer van de hoeveelheid af, als van je bloedspiegels. Ieder mens verwerkt de medicijnen met een bepaalde snelheid, sommigen snel (snelle lever), anderen traag (tragere lever). Heb je een sneller werkende lever, dan heb je meer medicatie nodig omdat de medicatie eerder uit je lijf is. Dat controleert je arts met behulp van de bloedspiegel. Tijdens een psychose krijg je meer medicatie, en als de psychose langzaam wegebt, kun je met minder toe en wordt de hoeveelheid verlaagd. Goed om met je psychiater te overleggen! Ik wens je een spoedig herstel,

Met vriendelijke groet,

Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 17 augustus 2017
  • Deel deze pagina: