Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Word je minder makkelijk verliefd door lithiumgebruik?

Vraag

Hallo Jim,

Sinds een tijdje slik ik lithium en al langere tijd twee soorten antipsychotica. Ik weet dat door lithium mogelijk de mogelijkheid tot huilen onderdrukt wordt. Nou vraag ik me af wat deze medicijnen voor invloed hebben op verliefdheid.

Klopt het dat je moeilijker verliefd kunt worden door het gebruik van lithium? En hoe zit dat bij het gebruik van antipsychotica?

Vriendelijke groet,

S.

Antwoord

Beste S.,

Ja, de medicaties kunnen invloed erop hebben, zowel lithium als antipsychotica.

Het effect van medicijnen zoals lithium en antipsychotica op emoties en affectieve toestanden, waaronder het vermogen om verliefd te worden, kan per individu verschillen. Sommige mensen rapporteren veranderingen in hun emoties of het vermogen om sterke gevoelens te ervaren tijdens het gebruik van deze medicijnen, zoals bij verliefdheid.

Het is bekend dat deze medicijnen seksuele bijwerkingen kunnen hebben. Dit kan variëren van een verminderd libido (seksueel verlangen) tot problemen met seksuele prestaties. In sommige gevallen kunnen deze bijwerkingen het vermogen om romantische of seksuele gevoelens te ervaren beïnvloeden.

Er is ook een fenomeen genaamd ‘emotionele vervlakking’ of ‘emotionele blunting’ dat sommige mensen ervaren tijdens het gebruik van psychofarmaca zoals stemmingstabilisatoren (lithium) en antipsychotica. Dit verwijst naar een algemene afname van emotionele reactiviteit, waarbij zowel positieve als negatieve emoties minder intens worden ervaren. Dit kan het vermogen om verliefd te worden beïnvloeden, omdat het ervaren van verliefdheid vaak gepaard gaat met intense emoties.

Hope this helps S., veel sterkte!

Als je er veel last van hebt kun je proberen met de arts de dosis te verlagen om te kijken of dat helpt…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Lithium
Medicatie

Lees ook