Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Onder de dikke deken van medicatie vandaan

blog-onder de dikke deken

Hoe zou het zijn als je aanzienlijk gaat minderen met antipsychotica? Dat heeft Floris aan den lijve ondervonden. Hij kwam onder de deken van medicatie vandaan. Noodgedwongen door risico’s op nierfalen is hij in overleg met zijn psychiater gestopt met het jarenlange gebruik van lithium ter ondersteuning van clozapine. “Een bak ellende golfde over mij heen.”

Ik kwam in een existentiële crisis en ontdekte mijn zelfhelend vermogen. Inzichten over wie ik ben en wat ik heb ervaren in mijn jarenlange ervaring in de GGZ kwamen voorbij. Eindelijk kwam ik toe aan verwerking door mijn crisis te kunnen beleven met behulp van verbondenheid. Ik heb gemerkt wat het inzicht, dat ik degene ben die regie heeft over mijn leven, mij weerstanden laat overwinnen.

Al bijna twintig jaar

slik ik na een aantal psychotische periodes anti-psychotica. Na elke psychose ben ik opgenomen geweest. Nooit heb ik een psychose uit laten razen binnen een veilige omgeving in verbondenheid met mijn naasten. Mijn omgeving wist in het verleden ook niet om te gaan met mijn wanen. Er heerste angst en dat maakte mij ook angstiger, hetgeen resulteerde in meer verwarring bij mij. Ik zocht mijn heil en genezing bij anderen. Deze afhankelijkheid maakte mij nog meer onzeker en verdrietig.

Ik kreeg mijn eerste psychose in de kwetsbare leeftijd van de adolescentie. Allerlei onzekerheden kwamen op mij af. Onzekerheden van wat mijn plek is in de maatschappij. Mijn studie, baan, relaties, mogelijkheden en onmogelijkheden. Nooit is hierover met mij gesproken en ik sprak er zelf ook niet over. Mijn persoonlijk verhaal is helemaal niet meegenomen in mijn behandeling. Het accent lag op de bio- farmacologische behandeling. En zo modderde ik vele jaren voort. Ik kon niet bij mezelf komen en niet in mijn kracht staan. Ik was gefocust op al die ellende, die me is overkomen. Niets is zo erg om niet van jezelf te houden. Het maakte me apathisch, angstig en enorm faalangstig. Altijd was ik bezig met wat anderen van mij vinden.

Toen ik helemaal gestopt was

met lithium werden al die negatieve gevoelens nog eens uitvergroot. Een bak ellende golfde over mij heen. Ik moest aan mezelf te werken en actief op zoek gaan naar mijn zelfhelend vermogen om deze crisis te boven te komen. Ik vond steun bij de chat van PsychoseNet. Mijn omgeving, die ik zelf op het spoor van PsychoseNet heb gezet, kon ook adequaat op mij en mijn wanen reageren. Ik ontdekte en ontdek nu nog elke dag zeer waardevolle inzichten over mezelf. Inzichten die ik zeker zou hebben gemist als ik door weer meer medicatie weer onder de dikke deken was gekropen.

Floris


Floris is 41 jaar. Hij is wetenschappelijk opgeleid. Hij heeft PSS sinds 2005, sindsdien is hij op zoek naar zichzelf.

Meer lezen over stoppen met medicatie?

Reacties

Eén reactie op “Onder de dikke deken van medicatie vandaan”

  1. Floris

    He Floris, herkenbaar verhaal. Niet omdat ik ook Floris heet, maar omdat ik ook vorig jaar antipsychotica, antidepressiva en lithium heb afgebouwd . Een helse tocht maar blij dat ik het gedaan heb en er nog ben… zou graag met je in contact komen om eens een bakkie en ervaringen te delen. Groet, je naamgenoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *