Main content

Vraag

Ik gebruik nu 3.5 mg risperidon en ben klachtenvrij.

Stel dat ik besluit om medicijnen te blijven gebruiken om een nieuwe psychose te voorkomen, welke dosering is dan te adviseren?

En hoe kom ik het beste achter mijn minimale dosering?

Antwoord

Hey J.,

Dank voor je vraag!

De beste methode is trial-and-error - in het algemeen zou je kunnen stellen dat 1 mg de ondergrens is van een onderhoudsdosering, afhankelijk van hoeveel je weegt ook. Misschien is 2 mg beter, maar hangt ervan af hoe gevoelig je voor de medicatie bent.

Succes in ieder geval!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 juni 2022
  • Deel deze pagina: