Main content

Vraag

Sinds vorig jaar slik ik risperidon nadat ik randpsychotisch ben geweest. Vanaf die tijd ben ik ook erg vlak en voel ik weinig, wat nu als resultaat heeft dat ik ernstig depressief ben. Zo erg dat ik ervan overtuigd ben dat het niet meer goed komt, ik zou niet weten hoe. Ik denk dan dat zelfmoord de enige oplossing is.

Nu zegt mijn psychiater dat ik meer risperidon moet gaan slikken omdat die overtuigingen die ik heb horen bij een psychotische depressie. Maar zelf wil ik juist hiermee minderen omdat ik het gevoel heb dat de gevoelloosheid en de vlakheid (en mogelijk zelfs de depressie) daar vandaan komt.

Ik voel me hierin niet helemaal begrepen door mijn psychiater.

Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt.

Antwoord

Hey W.,

Wat goed dat je hier terecht komt met je vraag!

Met behandeling is het zo dat het pas goed werkt als het gebaseerd is op een gedeelde mening van hulpvrager en hulpverlener - die vorm heeft gekregen binnen een therapeutische relatie.

Het is heel normaal dat psychiater en patiënt het niet helemaal eens zijn.

En het is heel goed om hier samen over te praten om eruit te komen.

Jij kunt opperen dat de medicatie je juist depressiever maakt - en je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of er niet een mogelijkheid is om psychotherapie te krijgen (als je die nog niet hebt).

De psychiater kan eventueel proberen uit te leggen aan jou waarom hij denkt dat er sprake is van een psychotische depressie en waarom hij zeker weet dat de vervlakking door risperidon geen rol speelt.

Je kunt iemand meenemen naar het gesprek die jou kan helpen om het gesprek hierover echt goed te voeren.

Als jullie er niet uitkomen kun je in goed overleg besluiten om advies te vragen bij een derde in de vorm van een second opinion.

Wat in ieder geval belangrijk is om te beseffen:

(i) De vervlakking is tijdelijk en gaat weer weg als je stopt met het nemen van het middel.

(ii) Je kunt zelf wat doen aan de depressie door bijvoorbeeld running therapy en/of mindfulness.

(iii) Depressie heeft vaak te maken met te streng zijn voor jezelf, je teveel aantrekken van wat andere mensen vinden, niet genoeg van jezelf houden, niet goed voor jezelf opkomen. Dit zijn allemaal dingen die je kunt leren.

Deel je gevoelens van wanhoop met anderen. Praat er over, inclusief gedachten aan de dood. Je kunt er ook anoniem over praten bij 113online.

Laat me weten als er meer is, we zijn altijd happy to help bij PsychoseNet!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 8 mei 2020
  • Deel deze pagina: