Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Mijn moeder reageert niet goed op Nortrilen, nog verder ophogen?

Vraag

Hallo Peter,

Mijn moeder van begin 80 gebruikt nu een half jaar Nortrilen. Hiervoor heeft ze een ander antidepressivum gebruikt nadat het antidepressivum dat ze 20 jaar slikte niet meer voldoende werkte.

Ze heeft een depressie met vitale kenmerken. Ze klaagt dat ze aan het eind van de dag pas opknapt en ze heeft het over knikkende knieën en benoemt hetzelfde gevoel in haar ellebogen. Ze voelt zich er niet goed bij.

Ook is haar geheugen significant verslechterd door de Nortrilen.

Wat is nu wijsheid?

Nog een andere vraag: is er ervaring met het testen van antidepressiva middels bioresonantie? Hiermee zou veel leed met op- en afbouwen van verschillende soorten tot de ‘juiste’ is gevonden mogelijk voorkomen kunnen worden?

Dank voor het meedenken en de reactie.

Antwoord

Beste M.,

Als meerdere antidepressiva je moeder eerder niet geholpen hebben, dan mag je je denk ik gaan afvragen of antidepressiva voor je moeder wel de juiste oplossing zijn. En of het misschien niet tijd is om naar andere manieren te zoeken die je moeder beter kunnen helpen dan (alleen) medicatie. Ik kan daarop het antwoord niet geven. Maar ik denk dat het goed is om hier met je moeder en met haar psychiater over te spreken. Pillen zijn niet altijd de enige manier om mensen te helpen.

Het vinden van de juiste dosis voor medicijnen zoals antidepressiva is ingewikkeld. De optimale dosis is de dosis die hoog genoeg is om iemand te helpen (die voor je moeder een merkbaar positief effect heeft) en die tegelijkertijd zo laag mogelijk is om ongewenste bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Wat de optimale dosis voor een individuele patiënt is kan van persoon tot persoon heel sterk verschillen. Voor een deel begrijpen we waardoor dat komt maar voor een groot deel ook niet. Wat voor de ene patiënt een te lage dosis is kan voor een andere patiënt een dosis zijn die veel te hoog is en die heel veel bijwerkingen geeft.

Aanbevolen standaarddoseringen in richtlijnen gaan over groepsgemiddelden voor denkbeeldig ‘gemiddelde’ patiënten. Omdat niet bekend is of je moeder ‘gemiddeld’ is kan haar psychiater niet precies weten wat voor je moeder de juiste dosis is. Gelet op de klachten die je moeder nu heeft en het afwezig zijn van een merkbaar positief effect van de Nortrilen, lijkt het mij waarschijnlijker dat de dosis die je moeder gebruikt te hoog is in plaats van te laag. Uit onderzoek is verder bekend dat dosisverhoging van een antidepressivum meestal niet tot verbetering leidt. Als de psychiater van je moeder hier meer over wil weten dan kan ze de bewuste studie lezen.

Het is daarom denk ik niet echt een raadsel waarom de nortriptyline bij je moeder niet aanslaat. Verdere dosisverhoging in de hoop dat dat alsnog zal gebeuren lijkt dan ook niet aan te bevelen. De kans dat je moeder zich beter zal gaan voelen is waarschijnlijk een stuk groter als ze de dosis van de nortriptyline (Nortrilen) gaat verlagen.

Omdat je moeder tot nog toe al zoveel problemen met haar medicatie heeft gehad is het wel heel belangrijk dat dat verlagen op een verantwoorde manier gebeurt. Door de dagelijkse dosis niet in één keer in grote stappen te verlagen maar door dat geleidelijk te doen. Dat kan door de dosis in een groter aantal kleine stapjes te verlagen, waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes steeds kleiner worden naarmate de dosis lager wordt.

Afbouwen zoals ik hierboven beschrijf gaat in de praktijk niet lukken als je moeder dat moet doen met behulp van de standaarddoseringen die de apotheker kan leveren. Voor haar psychiater zal het dan ook heel moeilijk of praktisch zelfs onmogelijk zijn om je moeder daarbij goed te kunnen begeleiden. Met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips), die de psychiater aan je moeder kan voorschrijven, is zo’n verantwoorde afbouw voor je moeder wel heel goed mogelijk en dan kan haar psychiater haar wel heel goed begeleiden.

Hoe dit allemaal in zijn werk gaat kun je zelf nalezen in een aantal tips voor afbouwen van medicatie. Het kan nuttig voor je zijn om die een keer rustig door te lezen en met je moeder te bespreken.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is en dat het jou en je moeder zal helpen om, in goed overleg met haar psychiater, iets aan haar klachten te kunnen doen. Ik wens jullie daarbij veel succes.

PS:
Over het testen van antidepressiva met behulp van bioresonantie kan ik niets zeggen. Ik heb geen idee of dat mogelijk of zinnig is (ik verwacht van niet) en ik denk niet dat daar goed onderzoek naar is gedaan.

Met vriendelijke groet,

Peter


INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 26 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Depressie
Medicatie

Lees ook