Main content

Vraag

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een psychose voor het lichaam en de hersenen van de patiënt, en zijn deze gevolgen blijvend?

Antwoord

Beste S.,

Of de psychose zelf sporen in het lichaam of het brein nalaat weten we niet precies. Waarschijnlijk niet - zo blijkt uit onderzoek, want hoelang iemand psychotisch is geweest heeft geen impact op hoe het brein eruitziet op plaatjes van het brein.

Wel is het zo dat mensen blijvende beperkingen kunnen ondervinden in bijvoorbeeld aandacht en concentratie na een psychose. Waarom dat is weten we niet, en of dat komt door een effect van psychose zelf op het brein is onwaarschijnlijk.

Er zijn lang voor de psychose begint al een aantal zeer subtiele ontwikkelingsneurologische veranderingen die samen lijken te hangen met psychose. Dit zijn waarschijnlijk de factoren die maken dat mensen last houden soms, dus niet de symptomen zelf....

Wel heeft de medicatie aantoonbaar impact op het brein, evenals dingen als slecht voor jezelf zorgen en sociaal inactief worden. Deze dingen zijn echter over het algemeen niet blijvend en reversibel (i.e. het verandert weer terug als de betreffende factor herstelt).

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 21 februari 2021
  • Deel deze pagina: