Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een natuurlijk geneesmiddel voor de behandeling van psychose?

Vraag

Is er een natuurlijk geneesmiddel of homeopathisch middel voor de behandeling van psychose, in de plaats van reguliere medicatie?

Antwoord

Hey L.,

Het zoeken naar natuurlijke of homeopathische alternatieven voor de behandeling van psychose is een pad dat sommige mensen willen verkennen, vaak vanwege zorgen over de bijwerkingen van reguliere medicijnen. Hoewel er enkele natuurlijke supplementen en methoden zijn die kunnen bijdragen aan het algemeen welzijn en mogelijk sommige symptomen kunnen verlichten, is het belangrijk om te benadrukken dat psychose een complexe aandoening is waarvoor vaak een gecombineerde behandeling het beste is, waaronder ook de ggz-benadering.

Natuurlijke supplementen zoals omega 3-vetzuren, bepaalde kruiden zoals Sint-janskruid, en vitaminen zoals B12 of D kunnen soms worden gebruikt om de algemene mentale gezondheid te ondersteunen. Deze supplementen kunnen echter niet de plaats innemen van reguliere antipsychotica, vooral niet bij acute psychotische episoden. Homeopathische middelen worden soms ook gebruikt, maar het bewijs voor de effectiviteit ervan bij de behandeling van psychose is beperkt.

Als je overweegt om over te stappen van reguliere medicatie op natuurlijke of homeopathische behandelingen, is het cruciaal om dit heel zorgvuldig en geleidelijk te doen onder medische begeleiding.

Begin met een open gesprek met je behandelaar over je wens om alternatieve behandelingen te verkennen. Je arts kan je helpen begrijpen wat de risico’s en voordelen zijn en bepalen of het veilig voor je is om wijzigingen in je behandeling aan te brengen.

Als besloten wordt om de medicatie af te bouwen, moet dit zeer geleidelijk gebeuren om het risico op ontwenningsverschijnselen, rebound of terugval te minimaliseren. Dit proces kan afhankelijk van de oorspronkelijke dosis en de duur van de behandeling weken tot maanden duren.

Gedurende het afbouwproces is het belangrijk om nauwlettend te worden gemonitord door een professional. Let op tekenen van terugval of verergering van symptomen, en wees bereid om het plan aan te passen als dat nodig is.

Naast het overwegen van alternatieve behandelingen, is het belangrijk om te werken aan het versterken van je mentale en fysieke gezondheid door middel van therapie, goede voeding, voldoende beweging en sociale ondersteuning.

Wees je bewust van de risico’s die gepaard gaan met het stoppen van medicatie, waaronder de mogelijkheid van een ernstige terugval. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en voorbereid te zijn op mogelijke uitdagingen.

Overstappen van reguliere psychotische medicatie naar natuurlijke of homeopathische behandelingen is een significante beslissing die mogelijk is maar grondig overwogen moet worden. Hoewel het voor sommige mensen goed kan zijn, moet de veiligheid ook voorop staan, en het is essentieel om nauw samen te werken met je ggz-hulpverlener om ervoor te zorgen dat je zorg veilig en effectief is.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook