Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe om te gaan met mijn negatieve gevoelens?

Vraag

Beste Jim,

In mijn leven heb ik veel psychisch geleden. Tegenwoordig is dit gelukkig minder.

Een huidig probleem is dat ik voor een groot deel verbitterd en te negatief geworden ben. Soms voel ik me bijna verdrinken in boosheid.

Heb jij tips, ideeën, informatie, therapieën, boeken of wijsheid om hiermee om te gaan? Hoe vind ik mijn licht en vreugde terug?

Veel dank!

Antwoord

Hey M.,

Dank voor vraag!

Het is bemoedigend te horen dat je psychische lijden is verminderd, hoewel de gevoelens van verbittering en negativiteit die je ervaart zeker uitdagend kunnen zijn. Het gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en spirituele benaderingen, inclusief het concept van vergeving, kunnen nuttige middelen zijn om je te helpen je licht en vreugde terug te vinden. Hier zijn enkele ideeën en strategieën:

ACT richt zich op het accepteren van wat niet veranderd kan worden en je te verbinden met waarden die richting en betekenis geven aan je leven. Het omvat:

Acceptatie. Leer om gevoelens van boosheid en verbittering te erkennen zonder ertegen te vechten. Dit betekent niet dat je deze gevoelens goedkeurt, maar dat je ze erkent als deel van je ervaring.
Waarden. Identificeer wat echt belangrijk voor je is in het leven. Dit kan je helpen richting te vinden en je te concentreren op positieve acties.
Commitment. Zet je in voor acties die in lijn zijn met je waarden, zelfs als dit moeilijk is.
Mindfulness. Oefen mindfulness om meer in het huidige moment te leven en minder te worden meegesleept door negatieve gedachten.

Spiritualiteit kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van je persoonlijke overtuigingen en praktijken. Enkele benaderingen omvatten:

Meditatie en Gebed. Deze kunnen helpen om innerlijke rust te vinden en je gedachten te heroriënteren op meer positieve en dankbare overwegingen.
Vergeving. Het proces van vergeving, zowel jegens jezelf als anderen, kan bevrijdend zijn. Dit betekent niet dat je het onrecht dat is gebeurd goedkeurt, maar dat je ervoor kiest om los te laten en verder te gaan.
Dankbaarheid. Oefen dankbaarheid door dagelijks tijd te besteden aan het nadenken over dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan je perspectief verschuiven en helpen om meer positiviteit in je leven te brengen.

Er zijn vele boeken over ACT, mindfulness, spiritualiteit, en vergeving. Enkele aanbevelingen zijn “The Happiness Trap” door Russ Harris (ACT) en “The Book of Forgiving” door Desmond Tutu en Mpho Tutu.

Overweeg om een therapeut te zoeken die gespecialiseerd is in ACT of een spiritueel georiënteerde therapie als dit resoneert met jou.

Creatieve Uitlaatkleppen: activiteiten zoals schrijven, kunst, muziek of tuinieren kunnen therapeutisch zijn en helpen bij het uiten en verwerken van emoties.

Het is belangrijk om te erkennen dat het veranderen van diepgewortelde gevoelens en gedragspatronen tijd en geduld vergt. Wees mild voor jezelf gedurende dit proces en herinner jezelf eraan dat elke kleine stap vooruit een vooruitgang is. Het terugvinden van je licht en vreugde is een reis die de moeite waard is.

En tot slot – voor de meeste veranderingen in de mentale ruimte geldt dat die veel makkelijker gaan als je dat doet in verbinding met andere mensen. Wat dat betreft is het misschien een idee om juist een kijkje te nemen in een herstelacademie of een zelfregiecentrum – de combinatie van lijden/boosheid is daar erg prevalent en je kunt zo in contact komen met lotgenoten…

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 16 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Hulp & Herstel

Lees ook