Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Niemand kan onze zoon met psychose bereiken, hoe nu verder?

Vraag

Onze zoon is een half jaar geleden psychotisch geworden. Wij denken dat hij stemmen hoort. Hij is toen met een rechterlijke machtiging (RM) opgenomen op de HIC. Na twee maanden ging hij weer naar huis, hij woont alleen.

Hij krijgt nu ambulante begeleiding bij FACT. Hij is licht psychotisch gebleven en lachte regelmatig in zichzelf. Hij hield elk contact steeds meer af en liet uiteindelijk niemand meer binnen, zowel de hulpverlening als anderen. Uiteindelijk is hij weer gedwongen opgenomen en het bleek dat hij zijn medicijnen niet meer nam.

Nu is hij weer op de HIC. Het probleem is dat niemand weet wat er in zijn hoofd omgaat, hij praat vanaf het begin met niemand. Hij zit er als een zombie bij en hij geeft aan erg moe te zijn. Als ik vraag hoe ze dat kunnen doorbreken heeft niemand een antwoord. We zijn inmiddels een half jaar verder.

Hoe moet dit worden aangepakt?

Vriendelijke groet,

De Ouders

Antwoord

Dit zijn problemen waar ik ook af en toe tegen aanloop, dat mensen niets met je willen delen. Dat kan zoveel oorzaken hebben. Een ervan is dat stemmen verbieden te delen wat er in je afspeelt. Dan is het zaak het vertrouwen van de persoon en de stemmen te winnen. We proberen dan een vertrouwensrelatie te bewerkstelligen en ook dit lukt niet altijd. Een vaste persoon die een relatie met hem opbouwt is dan wel belangrijk.

Informatie over stemmen horen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Het is natuurlijk niet zeker of hij stemmen hoort.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook