Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn zoon wil niet nog een medicijn erbij nemen, wat te doen?

Vraag

Mijn zoon gebruikt al jaren antipsychotica. Hij heeft veel somberheidsklachten. De zorg wil dat hij ook een antidepressivum erbij gaat gebruiken. Ze willen antidepressiva geven omdat ze zijn stemming daarmee willen verbeteren en zijn spanning willen verlagen, waardoor hij meer gaat ondernemen en daardoor ook gelukkiger wordt. En later dan ook weer het antidepressivum afbouwen.

Mijn zoon wil niet nog een medicijn slikken en is heel bang dat het afbouwen niet gaat lukken. Hij denkt dat het antipsychoticum somberheidsklachten in de hand werkt, en wil niet van de regen in de drup komen.

Antwoord

Hey P.,

Het klinkt als een lastige situatie voor je zoon en voor jou als familie. Het is goed dat je zo betrokken bent en zoekt naar de beste oplossing. Het gebruik van antipsychotica kan inderdaad soms leiden tot bijwerkingen zoals somberheidsklachten. Dit zijn de zogenaamde dysfore bijwerkingen, waarbij iemand zich neerslachtig of ontevreden kan voelen. Het toevoegen van een antidepressivum is een strategie die artsen soms voorstellen om deze stemming te verbeteren en de spanning te verminderen, zoals je zelf al aangaf.

Een andere strategie is om te kijken wat er gebeurt als de dosis van het antipsychoticum wordt gereduceerd.

Het is namelijk heel begrijpelijk dat je zoon terughoudend is om nog een medicijn toe te voegen aan zijn regime, vooral als hij zich zorgen maakt over het afbouwen later. Het is belangrijk dat deze zorgen serieus worden genomen.

Het vinden van de juiste dosering van het antipsychoticum, de zogenaamde ‘minimale effectieve dosis’ (MED), is een proces dat nauwkeurig en zorgvuldig moet worden gedaan, rekening houdend met de voordelen en mogelijke bijwerkingen. Wellicht kan verlaging van de dosis van het antipsychoticum minder depressieve klachten geven, zeker als je zoon aangeeft dat volgens hem de klachten door het antipsychoticum komen.

Een aanpak van ‘samen beslissen‘ is hier echt cruciaal. Dat betekent dat je zoon, samen met jullie als familie en zijn zorgteam, gezamenlijk kijkt naar de beste opties. Het is belangrijk om openlijk te bespreken:

  • Zijn ervaringen. Hoe voelt hij zich bij het huidige medicijn? Welke bijwerkingen ervaart hij?
  • Zijn zorgen. Waarom is hij bezorgd over het toevoegen van een antidepressivum? Wat zijn zijn angsten rond het afbouwen?
  • De voordelen en risico’s. Wat zijn de mogelijke voordelen van het toevoegen van een antidepressivum voor zijn stemming en activiteitenniveau? Wat zijn de risico’s of mogelijke bijwerkingen?

Een open gesprek kan helpen om alle opties te wegen en een plan te maken dat voor hem het beste voelt. Het kan ook nuttig zijn om te informeren naar alternatieven, zoals aanpassingen in de levensstijl, therapie of eventueel een herziening van de huidige antipsychotische medicatie.

Onthoud dat het aanpassen van medicatie tijd kost en soms een kwestie van proberen en aanpassen is. Het is belangrijk dat je zoon zich ondersteund voelt door zijn zorgteam en zijn familie, en dat hij actief betrokken is bij beslissingen over zijn behandeling. Dit kan helpen om zijn gevoel van controle en autonomie te versterken, wat belangrijk is voor zijn herstelproces.

Dus ik zou er bij het behandelteam op aandringen dat er echt een open gesprek hierover komt, dat kan de zaak verder helpen.

Hope this helps!

Groet en succes,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 12 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Naasten

Lees ook