Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Vlinder

Vlinder (pseudoniem) is 50 jaar, getrouwd en moeder. Na een jarenlange strijd zowel in als mét de psychiatrie heeft ze een bestaan opgebouwd en heeft ze leren omgaan met het leven.

Wat heeft het medicatie afbouwen mij gebracht? – de voor en nadelen

Wat heeft het medicatie afbouwen mij gebracht? Het leven kost me meer energie. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb voor mezelf!

Paroxetine afbouwen. Vlinder schrijft: “Sinds 10 maand zit ik nu op 5 mg. Mijn afbouwproces is gestopt sinds het vorig jaar helemaal niet meer ging met de dosis die ik had (4 mg) én het toch nog weer proberen om stapjes lager te gaan om zo mijn doel te bereiken; 0 mg”.

Nu dus al een tijdje gestabiliseerd op die 5 mg en begin ik mij geregeld af te vragen;

Wat heeft het afbouwen mij gebracht?

Het heeft mij rust gebracht

Rust omdat dit afbouwen al jaren in mijn hoofd zat en ik het dolgraag wilde! Rust omdat ik nu weet dat dit het laagste is wat mij lukt. Innerlijke rust dus!

Het heeft mij weer heel veel zelfkennis gebracht

Want oh, wat ben ik geconfronteerd met mezelf, mijn valkuilen, mijn kunnen, mijn grenzen. Dat je (bijna altijd) sterker bent dan je denkt, en dat je ook meer kunt dan je denkt. Dat ik geregeld dacht mijn grens te hebben bereikt, maar door toch te vertrouwen op mijn kracht erachter te komen dat de grens nog niet bereikt was (de kracht van je mindset).

Ik ben meer spontaan

Meer ongeremd, meer natuurlijk in mijn doen en laten. Ik was vaak geforceerd in reacties of mijn doen en laten, geremd, dus kwam het gemaakt over, zo voelde het ook voor mij. Nu maak ik geregeld grappige opmerkingen grapjes, lach spontaan en het voelt ook spontaner! Meer echt, natuurlijk, minder geforceerd en dat is echt heerlijk!

Ik kan beter relativeren

Mijn emoties beter reguleren ook al zijn ze meer aanwezig. Dat klinkt raar, maar doordat de filter minder is, en mijn gevoelens en emoties puurder zijn, kan ik er beter bij en ze makkelijker reguleren.

En ja, gezondheidsvoordelen zijn er ook

Hoe minder chemisch hoe beter

Plus schijnen de receptoren in mijn hoofd grotendeels vrij te zijn van de anti-depressiva wat voor het brein beter is, bijvoorbeeld met betrekking tot.:

 • Beroertes
 • Betere coördinatie
 • Minder vallen op latere leeftijd enz.

Met al deze voordelen neem ik dan ook de ‘nadelen’ voor lief, want helaas zijn die er ook.

De nadelen van het afbouwen

Mijn concentratie is een stuk minder

Lezen gaat lastiger, haken (wat toch echt een favoriete bezigheid is van mij) gaat lastiger omdat het concentreren moeilijk gaat. Soms ben ik zo moe in mijn hoofd dat ik tijdens het haken in slaap dommel, en dat komt niet door de ontspanning.

Het brein voelt wattig aan en ik ben nog chaotischer dan dat ik al was 🤭Ook heb ik een soort van gaten in mijn geheugen. Dan wil ik iets vertellen, of iets gaan doen, of ik bén wat aan het vertellen en ineens is mijn hoofd leeg. Totaal niet meer weten wat ik nu of wilde gaan doen, wilde gaan vertellen of aan het vertellen was! Dit is erg raar om mee te maken.

Snel overprikkeld

Prikkels komen meer binnen, ze komen ook heftiger binnen, het verwerken gaat lastiger. Systeem is dus geregeld overprikkelt, wat weer zorgt voor slechtere nachtrust. Voor mij zaak om echt bezigheden en activiteiten te managen om zo prikkels te beperken. Veel afwegen dus.

Een ontregeld zenuwstelsel

Door oppositional tollerance veroorzaakt door langdurig en veelvuldig gebruik van allerlei psychofarmaca. Hier heb ik nog het meeste hinder van, in combinatie met de prikkels. De verwerking van de prikkels gaat hierdoor ook lastiger.

Diep van binnen zit een soort schrikreactie waardoor ik vaak gespannen ben, geregeld wakker schrik in de vroege ochtend, of bij het in slaap vallen. Soms met random gedachten, soms met helemaal geen gedachten, soms met dingen die actueel zijn die maken dat ik wakker schrik, met bijbehorend nerveus gevoel.

Na lang observeren ben ik erachter gekomen dat dit een ontzettende diepe onzekerheid is gepaard met angst. Mezelf geruststellen en het verder geen aandacht geven werkt. Net als mediteren, goed in contact blijven met mijn lichaam om zo te blijven voelen wanneer grenzen bereikt worden, activiteiten en drukte managen, cafeïne beperken en wandelen. Wandelen, het liefst in de natuur.

Dit alles kost veel energie

Ik ben sneller vermoeid, het leven kost me meer energie. En toch ben ik blij dat ik het gedaan heb, dat ik mijn lichaam zoveel mogelijk ‘natuurlijkheid’ terug heb kunnen geven, dat ik mezelf mijzelf weer grotendeels terug heb kunnen geven!

Ik heb vertrouwen in de toekomst, dat alles zich nog meer herstelt, dat het tijd nodig heeft, dat het fysieke herstel tijd kost. Ook voor het emotionele stuk. Steeds een beetje beter leren omgaan met.

Naar 0 afbouwen heb ik losgelaten

Dat ga ik echt niet trekken, ik wil het ook niet maar ik durf het ook niet. Als ik zie hoe ik nu reageer, op deze mindering, van 5 mg, hoelang ik erover heb gedaan (bijna 2 jaar) én de restklachten die ik ervaar, ga ik naar 0 gewoonweg niet redden, zowel emotioneel als fysiek trek ik dat niet.

Plus dat ik Jim z’n woorden goed heb onthouden: “als je bij 0 bent, dan ben je er nog niet. Dan begint het vaak pas”. Het is goed zo!

Warme groet Vlinder

Meer lezen over afbouwen?

Heb je een vraag over medicatie?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

9 reacties op “Wat heeft het medicatie afbouwen mij gebracht? – de voor en nadelen”

 1. Mark

  Zonder al de medicatie zaten de klinieken barstens vol of te weinig plek..We moeten blij zijn dat we medicatie hebben !!

 2. Mark

  Schat, je slikt deze medicatie waarschijnlijk niet voor niets..ik ken er genoeg die na afbouwen of weer in een zware psychose/depressie kwamen of zelfs weer opgenomen moeten worden.

  1. Mar

   Dat weet je toch niet. Een zenuwstelsel reguleren kan ook op andere manieren. Medicatie heeft mij juist in een afgrond gebracht die ik niemand toewens. Iedereen reageert anders op medicatie. Maar ikben inmiddels al wel ruim 15 jaar depressie vrij. Door oa mindfulness compassie en ook trauma therapie. Ik geloof niet dat er 1 ding is dat voor iedereen werkt. Als medicatie werkt prima als het niet goed voor je werkt ook goed. Zoals ik lees bij vlinder heeft het ook veel voordelen minder te slikken. En dat is ook mijn ervaring.

   1. Mark

    Lieve schat, je zit waarschijnlijk in een psychose. Mensen die psychotisch zijn weten dit niet. Je denkt dat het goed met jou gaat maar dat gaat niet. Waarom kom.je anders op deze website ?!

 3. Mar

  Vlinder je hebt een topprestatie moeten leveren. Top dat je zover bent gekomen!

 4. Frieda

  Hoi Vlinder, dank voor je verhaal.
  Je bent een voorbeeld voor mij, want ook ik probeer al jaren af te bouwen, ben van in het verleden 25mg aripiprazol nu al een tijd terug naar 7.5 mg aripiprazol gegaan.
  Probeer steeds nog meer af te bouwen maar dat lukt niet.
  Ik krijg last van bijwerkingen als regelmatig vallen..
  Misschien.moet ik ook blij zijn met een onderhoudsdosis?
  In elk geval in denk erover na.

  Dank Vlinder en succes verder in je leven,
  Groet Frieda

 5. Lotje

  Prima toch? Goed gedaan!

 6. Michael

  Erg knap dat je zover bent gekomen. Na 2 mislukte pogingen onder toeziend oog van GGZ Delfland, en uiteindelijk toch met tapering de 20mg kunnen behalen (Kwam van 60mg), is voor mij even de grens bereikt in wat ik denk aan te kunnen. De medicatie afbouwen is erg ontwrichtend voor jezelf, maar ook net zo goed voor je naaste en omgeving. Je kan haast niemand goed uitleggen hoe het voelt, in wat bedacht is, of echt afkomstig van ontwenning. Ik ben zover dat ik hoop dat met alle aandacht die het nu krijgt, dat ik hoop dat de farmaceuten onder druk van artsen en overheid, hun verantwoording nemen in wat zij ooit verzwegen hebben met het ontwikkelen en verstrekken van deze middelen. Psychiaters buitelen nu over elkaar heen, maar weten eigen net zo goed weinig van wat het nu precies doet! Met het laatste onderzoek vanuit Oxfort waarin nu hard is gemaakt dat missen van stofjes met deze middelen verholpen worden, ben ik behalve boos en verdrietig, evengoed blij dat het de aandacht heeft! Op mijn 17e werd mij en mijn ouders door de huisarts hetzelfde verhaal verstrekt, die op zijn beurt ook weer overtuigd was van de SSRI middelen. Het was 1989.
  Nu op mijn 52ste merk ik des te meer de nadelige effecten bij niet op tijd nemen van het middel Paroxetine, en het schijnt bij elk brein dezelfde uitwerking te geven wat ik ervan lees, namelijk die Flits ervaringen in het hoofd. Los van deze neurologische klachten, geeft het ook ontwrichting in je denken en doen en laten. Ik hoop echt dat er een manier gevonden wordt die naast de tapering, nog meer hulp biedt bij het afbouwen naar 0 en vandaar verder, want hoe slecht ben je als farmaceut en mens, als willens en wetens middelen vertrekt waarvan je van te voren al weet dat het wereldwijd mensen bindt aan een middel waarvan loskomen haast onmogelijk is! Zo schofterig en schandalig, waarvoor die mensen eigenlijk gestraft moeten worden voor hun daden!

  Ik hoop op een betere en verhelderende toekomst letterlijk voor diegene die de wens hebben te willen stoppen met deze troep! Het geeft mij geen verlichting meer, eerder zorgen met de vraag ;wat doet het op oudere leeftijd na lang gebruik?!! Geen énkele arts kan daar nu een zinnig antwoord op geven, waarin dat JUIST de mensen zijn die het verstrekken, en waar je als patiënt van afhankelijk bent!

  Tapering is één, maar nu nog de vervolgstappen middels onderzoek en de farmaceuten op hun verantwoording wijzen richting de mensheid!
  Tot die tijd hou ik het op 20mg, en misschien is dit wel tot mijn dood, maar is mijn gebruik en de uitslag van de uitwerking op het brein goede input voor de toekomstige artsen en wetenschappers.

  Tijd zal het leren…

  Stiekem jaloers op jouw Vlinder

  1. Mark

   Zonder al de medicatie zaten de klinieken barstens vol of te weinig plek..We moeten blij zijn dat we medicatie hebben !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *