Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Hoe kan ik het beste omgaan met mijn achterdochtige partner?

Vraag

Sinds 7 jaar heb ik een relatie met een vrouw met een behoorlijk traumatisch verleden. Er is sprake geweest van incest en misbruik. Ze heeft verschillende psychosen gehad waarvoor ze opgenomen is geweest.

De laatste tijd is ze steeds vaker achterdochtig. Ik zou bijvoorbeeld camerabeelden hebben gewist om te verbergen dat mijn zoon in de tuin was.

Ik word inmiddels begeleid door Kwintes en zij ‘verzint’ dat ze allemaal gesprekken heeft met hen.

Ook drinkt ze steeds vaker om gevoelens te dempen.

Ik begrijp waar haar gedrag vandaan komt en dat ze erg beschadigd is door traumatische ervaringen in het verleden, maar voor mij is het moeilijk hiermee om te gaan.

Hoe kan ik het beste reageren en handelen?

Antwoord

Beste H.,

Op afstand is het lastig inschatten waar het gedrag van uw partner mee te maken heeft. In het algemeen kunnen ervaringen als seksueel misbruik, zeker als dit vaker heeft plaatsgevonden op jonge leeftijd, bijdragen aan psychische problemen op volwassen leeftijd waaronder psychosegevoeligheid. U schrijft dat dit ook al eerder aan de hand is geweest, en de huidige voorbeelden van haar gedrag klinken als achterdocht. Maar nogmaals, op afstand is het niet mogelijk dat goed te beoordelen.

Ik begrijp uw zorgen en goed dat u zelf inmiddels begeleiding heeft van Kwintes. Ik neem aan dat u deze zorgen ook met hen bespreekt? Staat uw partner open voor een echt gesprek tussen Kwintes en u beiden? Kennelijk is ze er wel mee bezig in haar gedachten maar heeft het contact nog niet in de realiteit plaatsgevonden?

Dat lijkt mij een haalbare route om beter te kunnen begrijpen wat er aan de hand is. Een alternatief is om gezamenlijk een afspraak bij de huisarts te maken. Uw partner is niet meer in behandeling voor haar klachten? Ik lees dat ze eerder behandeling voor psychose heeft gehad. Het zou kunnen dat zij ook gebaat is bij behandeling van de gevolgen van het misbruik, ik bedoel hier een vorm van traumabehandeling.

In het verleden werd daar zeker bij psychosegevoeligheid niet aan gedacht maar momenteel is dat geen belemmering meer voor behandeling. Verwerken van trauma kan ervoor zorgen dat psychische klachten sterk afnemen, evenals coping via drank.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 2 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Trauma

Lees ook