Main content

Vraag

Hoi Jim,

Klopt het dat je ondanks antipsychotica toch nog psychotisch kunt worden?

Ik doe hele gevaarlijke dingen in een psychose, en hoopte dat mijn depot Cisordinol bescherming zou bieden. Nu zei mijn psychiater dat dat niet zo is. Waarom neem ik het dan?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor je vraag!

Antipsychotica worden inderdaad gebruikt om het risico op een terugval te verminderen.

Dit doen ze dan ook, maar het is helaas niet zo dat ze gegarandeerd volledige bescherming bieden. Er is altijd een mogelijkheid dat er toch een terugval ontstaat.

Maar bedenk je dit:

  1. De terugval zal waarschijnlijk minder ernstig zijn dankzij de antipsychotica;
  2. Je kunt zelf ook veel doen om een terugval te vermijden, zoals aandacht voor slaap, structuur in je leven, regelmaat, niet te veel stress, goed bewegen, mindfulness en meditatie, geen drugs, geen alcohol, etc.
  3. Verder is het belangrijk om je psychosegevoeligheid goed te leren kennen in de zin van: waar gaat het over, zitten er trauma's onder, ben je niet te streng voor jezelf, wat betekent de psychose als je erin bent?

Met dit alles tesamen kom je echt een heel eind en kun je ook vermijden dat de psychose uit de hand loopt, mocht het ooit terugkomen....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 17 april 2021
  • Deel deze pagina: