Main content

Vraag

Beste Jim,

Een familielid van mij is kort geleden psychotisch geraakt. Hij heeft voornamelijk last van wanen.

Momenteel krijgt hij al meer dan een halfjaar medicatie, maar zijn overtuigingen blijven. Hij heeft sterk de overtuiging dat hem kwaad is aangedaan.

Gaat dit ooit nog veranderen?

Dank alvast voor de reactie.

Antwoord

Beste I.,

Een beeld van alleen wanen met daaronder een sterke emotionele overtuiging gaat vaak niet weg met antipsychotica.

Intensieve psychotherapie door een ervaren iemand met wie hij een 'klik' heeft is noodzakelijk, dan heeft de combinatie van medicatie en psychotherapie wellicht een kans.

Is dat al gedaan?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 7 februari 2022
  • Deel deze pagina: