Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Komt de ontregeling door kundalini of toch door een bipolaire stoornis?

Vraag

Beste Timo,

In 2017 ben ik hypomaan geworden na een retraite met kundalini-yoga. Hierna had ik een periode met depressieve klachten. In 2021 heb ik een manie ontwikkeld na wederom retraite met kundalini-yoga. Na de bevalling van mijn eerste kind in 2008 was ik ook even hypomaan.

Denk jij dat als ik ‘wegblijf’ van de kundalini de kans op recidief weg is, of dat er toch sprake is van een bipolaire stoornis?

Mijn manische episode heeft lang geduurd en ik realiseer me nu dat ik ziek ben geweest. Ik wist wel dat ik druk was maar niet dat ik ziek was.

Binnenkort heb ik mijn intake bij een psychiater. Ik hoop dat zij openstaat voor het kundalini-verhaal.

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste D.,

Wat goed dat je dit voorlegt.

In je vraag lopen twee onderwerpen door elkaar…. wat waren de verschijnselen/klachten van je ontregeling, en wat is de oorzaak?

In termen van de ggz-diagnostiek heb je een bipolaire stemmingsgevoeligheid. Dat is een kwetsbaarheid die zeker serieus genomen moet worden, maar waarbij het wel belangrijk is om niet te vergeten dat ieder mens nu eenmaal een psychische kwetsbaarheid heeft. En dat doe jij ook, door je vraag voor te leggen.

Opnieuw in termen van ggz-diagnostiek, is een ‘bipolaire stemmingsgevoeligheid’ een van de weinige diagnosen die vrij stevig staat. De verschijnselen kunnen heftig zijn, en zijn nogal stereotiep en goed herkenbaar bij verschillende mensen. Veel andere diagnosen in de ggz zijn zeer betrekkelijk, en ontstaan vaak door een label te plakken op een vrij willekeurig samenraapsel van verschillende klachten.

Je schrijft dat je hoopt dat de psychiater waar je binnenkort een intake hebt, ‘openstaat voor het kundalini-verhaal’. En deze opmerking leidt naar het andere onderwerp van je vraag: wat is de oorzaak van je ontregeling?

In de reguliere ggz in Nederland is het niet gangbaar om te onderkennen dat werken met kundalini-energie kan leiden tot het soort ontregeling waar jij last van hebt gehad. Maar je bent helaas bepaald niet de enige die ontregelt op het werken met kundalini… het trickert ook bij jou klaarblijkelijk de kwetsbaarheid die je nu eenmaal met je meedraagt. Terwijl anderen juist baat kunnen hebben bij kundalini-yoga.

Maar voor jou is het volgens mij inderdaad belangrijk om, zoals jij het noemt in je vraag, ‘weg te blijven’ van kundalini. Je hebt tweemaal ervaren dat het niet goed uitpakte helaas.

Daarmee is niet gezegd dat de kans op recidief helemaal weg is. Er spelen altijd meerdere factoren een rol, en soms kunnen ‘reguliere’ interventies helpen om de kans daarop te verminderen. Aandacht voor leefstijl is een zeer belangrijke hierbij. Ik hoop dat je een open en goed gesprek zult hebben bij je intake.

Als de psychiater niet openstaat voor het ‘kundalini-verhaal’, is het voor jou meest belangrijk om te spreken over manieren om stabiel te blijven zonder dat jouw verhaal wordt opgevat als ‘symptoom’ van je aandoening, of dat eenzijdig en alleen wordt gekeken naar medicatie als enige of eerste oplossing.

En gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor kundalini-yoga om invulling te geven aan je spirituele ontwikkeling. Voor jou zou mindfulness een goede optie kunnen zijn waarin je je spirituele energie juist naar ‘beneden’ brengt door meditatieve aandacht op het aardse en verwondering voor het alledaagse, in plaats van dat je werkt met de subtiele meer opwaartsgerichte energieën.

Veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Timo van Kempen op 8 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Spiritualiteit

Lees ook