Main content

Vraag

Beste Ralph,

Vanwege een depressie ben ik een paar maanden geleden begonnen met antidepressiva. Het eerste antidepressivum dat ik nam was duloxetine. Dit was geen succes. De depressie werd ernstiger, ik sliep nauwelijks… Na 7 weken was er nauwelijks verbetering en ik had veel last van de bijwerkingen. Om die reden ben ik gestopt met duloxetine.

Vervolgens ben ik begonnen met fluoxetine. Ik slik nu ruim vier weken 40 mg en hiervoor vier weken 20 mg. Ik had na 8 weken wel meer effect verwacht. Ik voel me wel beter dan voorheen maar heb nog dagelijks last van angst en paniek. Het gaat nu wel sneller over, eerst was het continu.

Kan het zijn dat het middel nog tijd nodig heeft om meer z’n werk te kunnen doen?

De ene behandelaar beweert dat het tot 6 weken kan duren na ophoging, en de ander zegt dat het al eerder zou moeten werken.

Ik hoor graag van u.

Antwoord

Beste C.,

In het algemeen gaan we ervan uit dat een antidepressivum, indien adequaat gedoseerd, na 4 tot 6 weken een verbetering moet laten zien. Dat wil niet zeggen dat de depressie dan voorbij is, maar er is vooruitgang te merken.

Het lijkt me dat vier weken fluoxetine 20 mg gevolgd door vier weken 40 mg een adequate dosis en termijn is, dat je iets moet merken. Kennelijk is dat bij jou wel het geval. Dan zou ik doorgaan met die 40 mg fluoxetine, en per twee weken evalueren of er steeds opnieuw een merkbare verbetering is.

Let wel: een depressie verbetert niet 'rechtlijnig', maar meestal met ups en downs (betere dagen, mindere dagen). Maar de grote lijn moet stijgen.

Ondertussen vraag je je ook af welke factoren een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de depressieve klachten, en wat daaraan in psychotherapeutische zin te doen valt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 31 mei 2022
  • Deel deze pagina: