Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is ophoging van paroxetine altijd zinvol?

Vraag

Ik slik al jaren paroxetine, 20 mg per dag. Ik heb vier keer geprobeerd te stoppen maar het is niet gelukt ervanaf te komen. Ik heb een half jaar Cymbalta gebruikt maar dit deed niks. Nu ben ik weer in een depressie beland, ondanks de paroxetine.

Sinds een week gebruik ik 30 mg en ik heb veel last van angst en depressieve gevoelens.

Kan het zo zijn dat de paroxetine na 25 jaar gebruik niet meer werkt omdat ik ouder word? En is ophoging altijd zinvol?

Wanneer kun je na ophoging resultaat merken? Ik ben altijd heel tevreden geweest met het gebruik van paroxetine.

Antwoord

Beste D.,

Vervelend dat je weer in een depressie verzeild bent geraakt. Ik ken je problematiek natuurlijk niet genoeg om je een persoonlijk behandeladvies te geven.

In het algemeen kun je stellen dat voor antidepressiva geen gewenning optreedt, of dat het effect afhankelijk zou zijn van de leeftijd. Het duurt altijd wel een paar weken voordat medicatie (evt. na verhoging van de dosis) gaat werken. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan moet er voor een ander antidepressivum worden gekozen.

De keuze moet je samen met de arts bepalen, liefst een middel met een ander werkingsprofiel dan paroxetine of duloxetine (Cymbalta), die vooral via het serotonine werken.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 november 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie
Paroxetine

Lees ook