Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Overstap depot medicatie zonder monitoring mogelijk?

Vraag

Mijn zoon krijgt sinds twee jaar depot medicatie Zyprexa. Omdat daar 3 uur na toedienen toezicht moet blijven gezien complicaties is dat nu volgens begeleiders tijdens de corona crisis niet mogelijk. Nu willen ze overstappen op Xeplion depot waarbij geen toezicht nodig is. Hij wordt nu niet begeleid of gemonitord bij deze overstap. Is dit verantwoord in deze verwarrende tijd voor hem? Hij is aardig in de war door de coronacirisis.

Graag uw mening.

Antwoord

Beste Bloemen,

Ik vind het nogal wat om te zeggen dat supervisie nu niet meer mogelijk zou zijn en dat ie daarom maar op iets anders over moet.

Of je het veranderd krijgt weet ik niet, maar ik vind het niet getuigen van proberen mee te denken met de patiënt, het lijkt meer op meedenken met het systeem.

Het is technisch mogelijk om over te stappen op de Xeplion en telefonisch te begeleiden, maar het is een autocratische oplossing en de overstap is natuurlijk niet zonder risico’s.

Het enige wat er voor zou pleiten is als de Zyprexa sowieso niet of maar matig effectief is en er sowieso een noodzaak is om te veranderen. In dat geval kan het goed zijn om iets anders te proberen…

Hope this helps….

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 30 april 2020

Gerelateerd

Meer over

depot
Medicatie

Lees ook