Main content

Vraag

Hallo,

Ik gebruik sinds drie maanden Brintellix tegen angst en spanning.
Ik heb namelijk de hele dag last van een soort angst wat voelt alsof je erg geschrokken bent.
Op korte termijn neem ik dan oxazepam totdat het antidepressivum gaat werken. Voorheen gebruikte ik paroxetine en had ik nooit moeite met afbouwen van oxazepam.

Nu ik Brintellix gebruik wel, en ging het fout. Daarna ben ik overgezet op diazepam omdat dat beter af te bouwen zou zijn. Maar ook hier loop ik tegen dezelfde problemen aan: bij een bepaalde dosering gaat het mis en keren mijn angst en spanningsklachten weer terug. Dit wordt ook niet minder na verloop van tijd, terwijl dat bij afkickverschijnselen wel zou moeten.

Nu vraag ik me dus af of de Brintellix voor mij wel voldoende werkt.
Ik zou dus liever weer paroxetine gaan gebruiken omdat ik daarvan zeker weet dat het werkt. Maar dat combineert niet met diazepam, als ik het goed heb.

Hoe kan ik het beste die overstap maken, van de Brintellix naar paroxetine? Eerst weer over op oxazepam totdat de diazepam uit mijn lijf is en dan overstappen? Dit werkt voor mij namelijk niet en ik ben al maanden aan het proberen. Ik wil nu gewoon wat zekerheid. Ik voel me alleen maar rottig hierdoor en het is moeilijk vol te houden.

Antwoord

Beste V.,

Mijn antwoord is misschien niet helemaal wat je verwacht, maar luidt als volgt:

Ik weet niet of je moet proberen je angst met medicatie te bestrijden. Medicatie is namelijk GEEN goede langetermijnstrategie bij angst.

Het maakt dat je (i) afhankelijk wordt, (ii) allerlei bijwerkingen en afkickverschijnselen krijgt en (iii) dat je geen goede strategieën gaat ontwikkelen om de angst te kanaliseren.

Mijn advies zou dan ook zijn: de manier om met angst om te gaan is om de angst meer in het gezicht te leren kijken, je meer bloot te stellen aan de dingen die de angst juist oproepen, meer te proberen de angst niet de baas te laten zijn, minder bang proberen te zijn voor de angst. Dat soort dingen.

Een psychologische therapie kan hierbij helpen.

Goed om te proberen wellicht?

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 16 juni 2020
  • Deel deze pagina: