Main content

Vraag

Hallo Ralph,

Ik ben gevoelig voor psychosen en depressies. Ik vraag me af of dit ooit minder wordt, bijvoorbeeld naarmate ik ouder word. Ik val steeds terug, wat ik heel vervelend vind.

Is er perspectief voor iemand met deze gevoeligheden?

Antwoord

Beste A.,

We gaan ervan uit dat de gevoeligheid voor psychose en depressie bij de meeste mensen niet over gaat, maar het is moeilijk om iets over de prognose van jouw individuele problematiek te zeggen, want daarvoor moet je het hele verhaal weten.

Overigens kun je leren om te gaan met dit soort kwetsbaarheden en daarmee het risico van terugval beperken, zowel met leefstijlmaatregelen, manieren om de alledaagse stress te verminderen, als ook met psychologische of medicamenteuze behandeling. Maar dat zijn dus enkele heel algemene opmerkingen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over herstel:

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 maart 2021
  • Deel deze pagina: