Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kan ik een postpartum depressie ontwikkelen ondanks sertraline?

Vraag

Beste Wim,

Ik heb tijdens mijn zwangerschap een zware depressie gehad en ik neem hiervoor sertraline 100 mg. Voor het slapen neem ik nog Seroquel 25 mg.

Nu ben ik een week geleden bevallen en natuurlijk voel ik me nog steeds niet goed. Ik huil vaak en slaap ook enorm slecht, overdag kan ik ook niet slapen.

Kunnen dit kraamtranen zijn of toch nog uitdraaien op een postpartum depressie ondanks de sertraline?

Dank u wel.

Antwoord

Beste B.,

Het is de eerste week na een bevalling niet gek dat je prikkelbaar bent en veel tranen hebt. Dat kunnen inderdaad kraamtranen zijn. Maar omdat je tijdens je zwangerschap een zware depressie hebt gehad en daarvoor nog medicijnen gebruikt, zou ik niet te lang afwachten of het vanzelf overgaat.

Ik denk dat het in elk geval belangrijk is dat je voldoende slaapt, want anders raak je uitgeput en ben je psychisch kwetsbaarder. Als slapen niet lukt is het misschien verstandig om de medicijnen aan te passen.

Je hebt vast contact met een behandelaar of een huisarts, goed om te overleggen. Je moet daarbij ook even nadenken over borstvoeding; bij sommige medicijnen mag je geen borstvoeding geven – sertraline en quetiapine zijn veilig te combineren.

Ik hoop dat je je snel beter zult voelen!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 2 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Depressie
postpartum

Lees ook