Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er bij psychose altijd een duidelijke aanloop ernaartoe?

Vraag

Beste Jim,

Is het zo dat er altijd een aanloop is tot je in een psychose schiet? Als dit zo is en je herkent de signalen dan zou je in deze fase je medicatie aan kunnen passen toch?

Of kun je ook van een stabiele toestand gelijk in een psychose belanden?

Bedankt alvast voor de beantwoording van deze vraag en ik zie uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Hey F., dank voor je vraag!

Bij psychosegevoeligheid kan het verloop van het ontwikkelen van een psychose behoorlijk variëren.

In veel gevallen is er een aanloopfase, ook wel een prodromale fase genoemd, voordat iemand volledig in een psychose belandt. Tijdens deze fase kun je inderdaad signalen of symptomen ervaren die wijzen op een toenemend risico op psychose. Deze signalen kunnen subtiele veranderingen in gedachten, gevoelens of gedrag zijn, zoals verhoogde paranoia, ongewone gedachten, of een veranderde waarneming.

Door deze vroege signalen te herkennen, kan soms door aanpassing van medicatie of andere interventies, zoals psychotherapie, een volledige psychose worden voorkomen of de impact ervan worden verminderd. Dit is waarom vroegtijdige herkenning en behandeling zo belangrijk zijn bij psychosegevoeligheid.

Maar… hoewel er vaak een aanloopfase is, kunnen er situaties zijn waarin iemand relatief snel of zelfs plotseling in een psychose belandt. Dit kan gebeuren onder invloed van bepaalde triggers, zoals extreem stressvolle gebeurtenissen, het gebruik van psychoactieve stoffen, of in het geval van bepaalde medische aandoeningen, of in het geval van veranderen van de medicatie.

Hoe het bij jou werkt kun je nagaan door te kijken hoe het in het verleden was, want vaak blijft dat patroon geldig voor latere keren ook.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook