flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Psychose na auto ongeluk? * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Psychose na auto ongeluk?

Vraag

Mijn echtgenoot heeft vorig jaar een ernstig auto ongeluk gehad. Hij heeft sindsdien vele klachten . Neurologisch mankeert hij niks. Arts zegt dat hij Functionele denkstoornis heeft. Zelf ben ik nu anderhalf jaar al bezig voor mijn man om hem uit deze wereld te halen waarin hij leeft. Alle klachten die hij heeft vind ik terug als zijnde een psychose met negatieve symptomen.

De psycholoog waar hij bij loopt heeft het hier nooit over gehad. Maar zou dit misschien wel kunnen? Hij leeft compleet in zijn wereld en niet in het nu. Onthoud zeer slecht tot niet. Alles ervaart hij ook elke dag weer als nieuw.

Ik hoop dat u mij misschien een antwoord kan geven.

Antwoord

Dat zou best goed kunnen, je ziet het wel vaker dat lichamelijk letsel van invloed is op het hebben of krijgen van een psychose. Ik raad je aan om je eigen bevindingen zo concreet mogelijk als feiten te gaan opschrijven, samen met je man als dat lukt.

En deze feiten naast de algemene kenmerken leggen van wat psychose allemaal kan zijn. Dan vraag je of er een keer ruimte mag zijn in het gesprek van je man en de psycholoog voor jouw bevindingen en probeer dan samen een open dialoog hierover te voeren.

Ook van belang is: wat vind je man hiervan? Of wat zien andere mensen die dicht bij jullie staan in contact? Wat zien zij?

En kijk ook eens naar rouw en verlies van zowel jij als je man. Dat lijkt me ook zinvol om bij stil te staan met een therapeut. Je bent je man kwijtgeraakt om wie hij was en je hebt nu een andere man terug. De oude zal hij niet meer worden, en hij het herstelproces is het dus leren omgaan met een nieuwe variant. Wat heeft hij daar voor nodig en wat heb jij nodig?

NAH (niet aangeboren hersenletsel) is de term die ook in me opkomt. Daar weet ik inhoudelijk weinig van, behalve de ervaring dat het heel lastig is voor persoon en omgeving. Omdat het lerende vermogen om te leren aanpassen aan deze aandoening, op zichzelf ook is beschadigd. dat maakt hier mee leren omgaan extra ingewikkeld. Ook omdat je het aan de buitenkant niet ziet. Kortom, zoek samen iemand die hier vakkundig in is en jullie beide verhaal serieus neemt. Dat kan deze psycholoog zijn en door het gesprek hierover te voeren, kom je daar achter.

Succes! Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 5 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook