Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Stoppen met lithium?

Vraag

Al een tijdje maak ik mij de bedenking of ik van lithium af kan, en of destijds wel de juiste diagnose gesteld werd? Blijf wel zeer gevoelig aan depressies en vraag me af of ik niet beter af ben met een goede antidepressiva die ik op termijn ook kan afbouwen?

Kan u mij hier verdere info over verschaffen en welke behandeling kan u mij nog aanraden? Ben zelfs bereid om naar Nederland op consultatie te komen omdat jullie blijkbaar verder staan in behandeling van psychoses.

Antwoord

Beste Z,

Vragen en twijfels over het nut van (preventieve) behandeling met lithium voor een bipolaire stoornis komen veel voor. Het is onmogelijk om daar ‘op afstand’, zonder iemand zelf gesproken te hebben en kennis te hebben van het beloop van de klachten, een goed antwoord te geven. Je moet met elkaar allerlei vragen nagaan: Wat was de reden om met lithium te starten? Heeft het daarvoor inderdaad geheel of gedeeltelijk geholpen? Zijn er nadelige effecten/bijwerkingen? Hoe is het beloop van de klachten geweest sinds lithium werd gestart?

Uit wat je schrijft maak ik op dat jij lithium aanvankelijk hebt gekregen ter voorkoming van depressies? Ik heb veel mensen die stopten met lithium helaas toch zien terugvallen in depressie of manie. Algemene uitspraken daarover te doen is echt niet mogelijk, respons op lithium verschilt per persoon. Ik doe regelmatig second opinions om in dergelijke kwesties advies te geven. Kennelijk woon je in het buitenland. Overal moet wel een psychiater met expertise op het gebied van stemmingsstoornissen te vinden zijn die je kan helpen met deze afweging.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook