Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe anders is een relatie met iemand die bipolair is?

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb een vrouw leren kennen waar ik nu een aantal dates mee heb gehad. Onlangs vertelde ze dat ze denkt dat ze misschien een bipolaire stoornis heeft. Ze loopt ook bij een psychiater.

Hoe anders is een relatie met een bipolair persoon? Stel bijvoorbeeld dat de episodes mild zijn, zal dit dan nog steeds anders zijn dan een ‘normale’ relatie?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste M.,

Mensen bij wie op een bepaald moment in hun leven een psychische aandoening is vastgesteld, zijn vooral zichzelf, zoals iedereen. Iemand met een bipolaire stemmingsstoornis kan af en toe een periode doormaken waarin hij/zij opvallend veel energie heeft en heel druk bezig is, vaak in een blijmoedige maar soms ook prikkelbare stemming. Daarnaast komt het voor dat zo iemand enige tijd juist heel weinig levenslust heeft, somber is, en zich met moeite tot dingen kan zetten. Natuurlijk kan zo’n stemmingsverandering tijdelijk de verstandhouding met andere mensen beïnvloeden. Na enige tijd is het over en gaat het gewone leven weer door.

De uitingen van een bipolaire stemmingsstoornis verschillen van persoon tot persoon, en kunnen goed behandeld worden met psychotherapie, gedragsregulatie en soms medicatie.

Ik behandel veel mensen met een bipolaire stoornis, allemaal heel verschillende mensen met elk hun eigen talenten en hebbelijkheden, en natuurlijk ook moeilijke kantjes zoals iedereen die heeft. Kortom: als je een leuke vrouw heb ontmoet, leer haar beter kennen om te zien of jullie bij elkaar passen. En dan: wat is eigenlijk een ‘normale’ relatie? Wie het weet mag het zeggen!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten
relatie

Lees ook