Main content

Vraag

Hallo,

ik slik al 25 jaar leponex en ben vorig jaar juni van 400 naar 350 mg gegaan na het stoppen met roken en de verlaging heeft me goed gedaan.

Nu ben ik aan het overwegen om 25 tot 50 mg te verlagen in stappen olv van een psychiater, maar heb mijn twijfels of ik hier goed aan doe, omdat ik niet weet of de goeie baan die ik heb en alles wat ik heb opgebouwd niet verspeel maw ga ik het risico aan dat er een eventuele psychose zou kunnen terugkeren ( ben toch psychosegevoelig) en als dit gebeurd is het dan zo dat ik mijn medicatie dan misschien met 100 mg moet verhogen om de eventuele psychose te onderdrukken en dan ben ik verder van huis.

Heeft u kijk op de situatie die ik schets en heeft u ervaring op verminderen van leponex om te kijken welke hoeveelheid passend is in mijn situatie?

Antwoord

Beste Jeanne,

De mate van voorspelbaarheid van je vraagstuk is niet hoog.
Met andere woorden: hoe het gaat aflopen weet ik niet precies, maar kan je het volgende meegeven:

1. Als je veel rookte en je bent gestopt dan is het mogelijk dat je lichaam de clozapine tot 50% minder snel afbreekt en je dus met minder clozapine door zou kunnen gaan. Als je het zo bekijkt is het wellicht makkelijk mogelijk om nog eens 50mg er af te doen alleen al omdat je bent gestopt met roken.

2. In welke mate staat de psychosegevoeligheid nog op de voorgrond soms? Ben je snel een beetje psychotisch onder stress? Voel je soms de paranoia onder oppervlakte? Kunnen er snel stemmen ontstaan en dergelijke dingen? Hoe meer de psychosegevoeligheid op de voorgrond staat, des te voorzichtiger met medicatieafbouw.

3. In welke mate heb je weerbaarheid opgebouwd - bijvoorbeeld kun je goed met de psychose omgaan als die de kop opsteekt of lig je er meteen uit?

4. Heeft je psychose in het verleden vooral een episodisch beloop gehad, met relatief korte episoden en met herstel tussen de episoden? Dit wijst op een psychose die meer in bipolaire stemmingsgevoeligheidsspectrum zit en misschien ook een aanpak vereist van vooral structuur en lifestyle (slaap, regelmaat) bewaken.

5. In hoeverre heb je last van bijwerkingen van de clozapine nog? Met name dingen als sedatie, gewichtstoename, suikerziekte, bewegingsstoornissen? Hoe meer bijwerkingen des te meer reden om toch het risico te nemen om de dosis te proberen te verlagen.

6. Wat voor ervaring heb je met opkrabbelen na psychose> Ben je er snel weer uit meestal of kun je ook maandelange episoden hebben met langdurige opnamen en andere ellende?

7. Wat denkt de omgeving? Is familie/werk bereid mee te denken en je bij te staan in het nemen van risico?

Het is niet gezegd dat je, ALS je een nieuwe episode krijgt, meteen weer met 100mg moet verhogen. Een goede en geduldige psychiater is ook bereid om een beetje psychose bij dosisreductie aan te zien om te kijken of je er ZONDER dosisverhoging weer uitkomt. Dosisverhoging is vaak een reflex maar de wetenschappelijke rationale is onzeker. Je kunt vaak beter eerst even afwachten om te kijken of de persoon er op de huidige dosis uitkomt.

Hope this helps!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2018
  • Deel deze pagina: