Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn mensen met schizofrenie vaak boos en agressief?

Vraag

Zijn mensen met schizofrenie vaak boos en agressief?

Antwoord

Beste K.,

Studies hebben aangetoond dat mensen met de diagnose 'schizofrenie' iets vaker agressief gedrag vertonen dan mensen zonder de stoornis. Deze agressie kan een reactie zijn op hallucinaties en wanen, of het kan een uiting zijn van frustratie of agitatie. Het kan ook een reactie zijn op stigma, discriminatie en trauma's die niet zijn herkend door de hulpverlening. Vaak ook is het secondair aan het gebruik van alcohol en drugs, die patiënten soms gebruiken als zelfmedicatie tegen de dempende effecten van medicatie. Agressie kan verbaal of fysiek zijn en kan verschillende vormen aannemen, zoals schreeuwen, slaan of gooien met voorwerpen.

Het is belangrijk op te merken dat slechts weinig mensen met de diagnose 'schizofrenie' agressie vertonen. De meeste mensen met de diagnose 'schizofrenie' zijn in staat om hun agressie te beheersen, en zijn in staat om op een gezonde manier met hun symptomen om te gaan. Het is echter wel nodig om te erkennen dat agressie soms een symptoom bij de diagnose 'schizofrenie' is.

De mate waarin de diagnose 'schizofrenie' gepaard gaat met gevoelens van agressie is moeilijk te kwantificeren, omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen.

Het is belangrijk op te merken dat agressie niet altijd een symptoom is van de diagnose 'schizofrenie'. Stress, trauma, drugs, stigma, discriminatie en andere psychische problemen kunnen ook leiden tot agressief gedrag. Soms is agressie noodzakelijk om zich te verdedigen tegen discriminatie of pesten.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 1 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook