Main content

Vraag

Dag Ralph,

Ik heb de diagnose schizofrenie inmiddels vijf jaar.

Maar nu, na één manische periode, wordt ineens besloten dat ik een schizo-affectieve stoornis heb met bipolaire trekken. Dit terwijl de manie vermoedelijk is ontstaan door de lamotrigine in combinatie met het vergeten van de prikpil.

Mijn vraag is dus eigenlijk of het normaal is dat na één manische periode van maximaal één week ineens de diagnose wordt veranderd?

Antwoord

Beste S.,

Classificatie in de psychiatrie volgt duidelijke regels, wat overigens niet wil zeggen dat er nu opeens een heel ander probleem is.

Psychotische aandoeningen en stemmingsstoornissen (zoals depressie en bipolaire stemmingsstoornis) liggen in elkaars verlengde, en de kenmerken van deze aandoeningen lopen vaak door elkaar heen. Als iemand kenmerken van zowel schizofrenie (psychose) als een bipolaire stoornis (manie) heeft, wordt dat vanaf dat moment geclassificeerd als 'schizo-affectieve stoornis'. Kennelijk is dat bij jou het geval.

Hoe zo'n manisch beeld is ontstaan is daarbij overigens niet doorslaggevend.

Lamotrigine is trouwens zelden een aanleiding voor manie, antidepressiva kunnen dat wel in de hand werken.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 augustus 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: