Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Blijven de seksuele bijwerkingen van escitalopram?

Vraag

Hoi Ralph,

Ik slik escitalopram 10 mg en ervaar weinig seksueel genot, wordt dit nog beter of blijft dit zo?

En verbetert de stemming uiteindelijk? Of word je afgevlakt door het middel?

Ik ervaar alleen maar meer somberheid en ik slik het al drie weken.

Kan ik in één keer stoppen en na hoeveel tijd heb ik dan weer mijn emoties terug?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste L.,

Antidepressiva van het type SSRI (Selectieve Serotonine Reuptake Inhibitors), zoals (es)citalopram, paroxetine, sertraline of fluoxetine, kunnen inderdaad een vermindering van je libido geven. Dat is natuurlijk een vervelende bijwerking, zeker op den duur, als angst en depressie zijn geweken. Dit gaat meestal niet over zolang je zo’n antidepressivum blijft gebruiken.

Ook merken sommige mensen dat ze wat minder emotioneel zijn als ze zo’n middel gebruiken, minder gemakkelijk ontroerd worden. Dat is net wat subtieler dan je afgevlakt voelen, wat nog wel eens voorkomt bij hogere doseringen van een antipsychotisch medicijn. Zoals je al oppert kan dit alles ook door een depressie komen, maar dan zijn er meestal nog veel meer klachten, zoals somberheid, lusteloosheid, geen eetlust, slaapproblemen, zelfverwijt, nou ja, het bekende rijtje. Als dat allemaal naar de achtergrond is gegaan, mede door de behandeling met het antidepressivum, en het gemis aan (seksueel) gevoel blijft bestaan, dan zal dat wel met het medicijn samenhangen. Dan moet je een afweging gaan maken wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van het antidepressivum.

Meestal wordt aangeraden om tenminste een half jaar door te gaan nadat de depressie voorbij is, om terugval in deze eerste periode te voorkomen. Een antidepressivum moet je altijd geleidelijk afbouwen om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen. Enkele weken nadat je gestopt bent, keren je oude gevoelens geleidelijk weer terug. Overleg met je behandelaar wat in jouw geval raadzaam is, want dat kan ik natuurlijk niet beoordelen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
SSRI

Lees ook