Main content

Vraag

Beste Ralph,

Is Seroquel het dodelijkste antipsychoticum dat er op de markt is?

Ik heb dat ergens gelezen. Waarom is dit zo? Ik gebruik dit middel namelijk.

Dank en groet.

Antwoord

Beste R.,

Elk medicijn heeft bijwerkingen. Bij quetiapine (Seroquel) moet je opletten dat je gewicht niet toeneemt, of dat het bloedsuikergehalte en het bloedvetgehalte niet stijgt. Als het goed is wordt dat door een behandelaar samen met jou gecontroleerd, daar zijn protocollen voor. Ik schrijf regelmatig quetiapine voor aan patiënten. Sommigen verdragen het middel niet goed, veel anderen wel. Ik heb nog niemand zien overlijden!

Er is natuurlijk onderzoek gedaan naar de risico's van moderne antipsychotica. Bij ouderen (op zich al een meer kwetsbare groep) blijkt in een systematische review van behandelstudies uit 2016 ('mortality' is sterfte): 'Compared with risperidone and olanzapine, quetiapine had significantly lower risk of mortality, reduced rate of cerebrovascular events, increased rate of falls and injury and less metabolic disorders compared with olanzapine, but higher metabolic disorders compared with risperidone.' Daarnaast kan een overdosis met quetiapine ook fataal aflopen.

Al met al is quetiapine, mits zorgvuldig voorgeschreven, gecontroleerd, en ingenomen, te beschouwen als veilig, en zeker geen 'dodelijk antipsychoticum'.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 januari 2021
  • Deel deze pagina: