Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Seroquel werkt minimaal tegen achterdocht, wat kan ik zelf doen?

Vraag

Geachte heer Veling,

Ik heb een autismespectrumstoornis, en door stress schieten mijn gedachten allerlei kanten op waardoor het richting psychotisch gaat. Hiervoor slik ik al jaren Seroquel 400 mg en sinds kort 600 mg. Echter dit middel doet heel weinig. Het helpt alleen een klein beetje voor het slapen.

Mijn psychiater is niet echt meedenkend. Ik wil echter wel beter resultaat.

Wat mag/kan ik verwachten van mijn arts?

En wat kan ik zelf doen?

Mijn klachten zijn namelijk zo erg dat ik mezelf in de problemen heb geholpen. Ik ben mensen in het dorp gaan aanspreken omdat ik ervan overtuigd was dat zij in WhatsApp-groepjes over mij aan het appen waren. Een aantal mensen heeft naar aanleiding van dit gebeuren melding gedaan bij de wijkagent.

Ik voel mij niet gesteund door de ggz waar ik behandeld word.

Met vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

Er zijn meerdere manieren om stress, overprikkeling en achterdocht te verminderen. Medicatie kan inderdaad ondersteunen, maar je geeft aan dat quetiapine jou niet helpt. Het is een optie om een ander antipsychoticum te proberen. Daarnaast zijn psychologische behandeling en sociaal-psychiatrische begeleiding heel zinvol. Het kan je helpen om meer grip te krijgen op je emoties, gedachten en gedrag. En om met je mee te denken hoe je minder stress kan ervaren in je leven, door te kijken naar bijvoorbeeld wonen, werken, dagbesteding, sociale relaties, financiën, slaap, structuur. Allemaal mogelijke bronnen van stress.

Het is goed om je vragen en onvrede voor te leggen aan je behandelaars. Misschien kan je een naaste meenemen om je te steunen bij een gesprek met je behandelaars. Als je er niet uit komt kan je overwegen om ondersteuning te vragen van de klachtenfunctionaris van de instelling, die kan bemiddelen. Ook mag je om een second opinion vragen bij een andere psychiater / ggz-instelling. Je behandelend psychiater en je huisarts kunnen je daarvoor verwijzen.

Ik hoop dat je hiermee aanknopingspunten vindt om verder te komen.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 29 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Psychosegevoeligheid
Seroquel

Lees ook