Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Spirituele ervaring of terugval?

Vraag

Ik ben flink gevorderd in mijn herstel. Deze website en mijn vorige consult hebben me erg geholpen. Ik had het idee dat ik flink wat ‘knoppen’ indrukte, om mij zo ver in een psychose te brengen. Ondertussen heb ik de meeste van mijn gedachten aan de werkelijkheid van anderen getoetst, en ik kan vrijuit praten over wat er gebeurde zonder bijverschijnselen (emoties, etc). Vandaag had ik na een wat minder gesprek weer een kleine terugval; ik zag wat vlekken, en voelde wat spieren in mijn nek samenspannen.

Eigenlijk wil ik gewoon verifiëren of de aanpak die ik nu toepas op mijn situatie adequaat is 🙂

Antwoord

Beste Joempie,

Ja volgens mij wel – denk niet dat je echt van een “terugval” kunt spreken bij de verschijnselen die je beschrijft – kan ook gewoon een milde stressreactie zijn.

Het is een kwestie van zoveel doen en ondernemen dat je je er comfortabel bij blijft voelen – zeg maar draaglast in verhouding tot draagkracht.

Wat milde reacties zijn te verwachten en zijn niet een teken dat je verkeerd bezig bent denk ik!

Succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 31 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook