flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Kun je stemmen horen zonder wanen te hebben? | eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Kun je stemmen horen zonder wanen te hebben?

Vraag

Hey Jeroen,

Ik had een vraag: Een psychose zonder wanen bestaat dat? Of zijn wanen essentieel bij hallucinaties? Zijn er mensen die bijvoorbeeld alleen stemmen horen die geen wanen hebben?

Antwoord

Dag Anoniem,

Eerst je laatste vraag:
Ja zeker. Er zijn veel mensen die stemmen horen en verder geen last hebben van psychotische klachten en ook niet van de stemmen zelf.

Daarnaast: als iemand de grip op de werkelijkheid verliest en daar zelf (en de omgeving) heel veel last mee ondervind, dan proberen we dat te duiden met elkaar. Wanen, hallucinaties, (extreme) angst, achterdocht, niet voor rede vatbaar, weinig tot geen realiteitsbesef (en dus ook geen ziekte-inzicht) dat zijn allemaal kenmerken die iemand kan hebben in een psychose. In meer of mindere mate. Bij iedereen is dat weer anders.

Zoals ik het zie: bij wanen interpreteer je de werkelijkheid anders, bij hallucinaties zie/ervaar je een andere werkelijkheid, dan omstanders. Het kan inderdaad, uit de werkelijkheid zijn, zonder realiteitsbesef, zonder wanen, zonder hallucinaties. Een soort van uit je lichaam treden, oftewel dissociëren.

Terug naar een korte conclusie: In andere werelddelen is stemmen horen niet iets vreemds, maar een gewone gezonde speciale eigenschap!

Concreet: informeer eens bij bureau stemmen horen in Nijmegen of stichting Weerklank om contact te leggen met anderen met dergelijke ervaringen.

Bedankt voor je vraag! En succes! Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 30 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook