Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik in een stressvolle periode overeind blijven?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik heb 10 jaar lang gekampt met ernstige depressies, een enkele manie en langdurige psychoses die moeilijk behandelbaar waren. Nu gaat het al een paar jaar beter met mij en ik doe 6 uur per week vrijwilligerswerk.

Op dit moment staan mijn man en ik voor een grote uitdaging. Over twee maanden gaan we ons huis compleet verbouwen en verduurzamen. Wij gaan een half jaar op een camping wonen. De laatste tijd heb ik weer last van slecht slapen, angst en een depressieve stemming. Ik vind dit zo jammer omdat ik zo goed op weg was.

Heeft u tips hoe ik deze spannende periode kan zorgen dat ik overeind blijf?

Met vriendelijke groet,

C.

Antwoord

Beste C.,

Goeie vraag en belangrijk!

Wees niet al te bezorgd overigens – je hebt de weg gevonden naar herstel en dat gaat niet zomaar weg.

Verbouwingen en tijdelijke verhuizingen hebben de neiging om mensen te ontregelen omdat het gepaard gaat met zorgen en stress. Het kan ook de relatie onder druk zetten.

De beste manier om zorgen en stress te kanaliseren is mindfulness of (hot) yoga.

Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij men zich op een niet-oordelende manier bewust wordt van de huidige ervaring, inclusief lichamelijke sensaties, gedachten en emoties. Het is geworteld in boeddhistische tradities, maar is in de westerse wereld populair geworden als een seculiere praktijk.

Door je te concentreren op het huidige moment, kunnen mensen zich losmaken van zorgen over de toekomst of spijt over het verleden, wat vaak bronnen van stress en angst zijn. Door te leren observeren zonder te oordelen, kunnen mensen hun reacties op stressvolle situaties verminderen en meer acceptatie ontwikkelen.

Regelmatige mindfulness-meditatie kan helpen bij het versterken van de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor zelfregulatie en emotionele controle.

Hot yoga verwijst naar yoga-oefeningen die worden uitgevoerd onder hete en vochtige omstandigheden. De bekendste vorm van hot yoga is Bikram yoga, hoewel er andere stijlen zijn die ook in een verwarmde ruimte worden beoefend. De temperaturen kunnen variëren, maar liggen vaak rond de 40°C met een hoge luchtvochtigheid.

Lichamelijke activiteit, zoals yoga, kan endorfines vrijmaken, die natuurlijke stressverlichters zijn. Yoga benadrukt diepe en gecontroleerde ademhaling, wat kan helpen bij het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, wat bijdraagt aan ontspanning.
Het zweten in een hete omgeving kan helpen bij het verwijderen van toxines uit het lichaam, wat een verfrissend en reinigend effect kan hebben. De combinatie van uitdagende houdingen en de hete omgeving vereist concentratie, wat kan dienen als een vorm van meditatie, waardoor men afstand neemt van dagelijkse zorgen.

Zowel mindfulness als hot yoga kunnen effectieve manieren zijn om stress en zorgen te verminderen, maar het is belangrijk op te merken dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk voor iedereen effectief is. En het is keihard werken, vooral in het begin.

Weet niet of je hier iets aan hebt C., sowieso veel sterkte!!!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
stress

Lees ook