Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Kun je ook te veel pillen voorgeschreven krijgen?

Vraag

Kun je tijdens een depressie ook te veel pillen voorgeschreven krijgen?

Antwoord

Dag M.,

Ja dat kan. Tijdens een depressie kun je ook te veel medicatie voorgeschreven krijgen. Vooral als je wat ouder wordt (> 65 jaar) heb je minder nodig (minder hoge doseringen dan standaard). Ik zie bovendien dat je quetiapine, oxazepam, lorazepam en temazepam gebruikt.

Quetiapine is een antipsychoticum dat ook als slaapmiddel wordt voorgeschreven. Dat is niet goed, want het geeft in lage doseringen ook forse bijwerkingen als gewichtstoename en hoge bloeddruk. Maar gebruik je het als middel tegen psychose, dan heb je het misschien wel nodig. Overleg vooral met je arts.

Verder gebruik je drie benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen). Er is geen reden om drie middelen van dezelfde soort te gebruiken. Daarbij werken deze middelen na twee onafgebroken weken niet meer, terwijl je dan moeilijk zonder kan, want verslavend. Kortom, ook deze middelen kunnen beter afgebouwd worden. Overleg met je arts hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken. Dat is namelijk best een uitdaging!

Heel veel succes.

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Remke van Staveren op 21 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Medicatie

Lees ook