Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kan ik preventief iets doen om terugval na afbouw te voorkomen?

Vraag

Beste Clara,

Ik heb mijn psychiater verteld dat ik mijn medicatie wil afbouwen. De reden daarvoor is dat ik teveel last heb van bijwerkingen zoals obstipatie, vermoeidheid, kwijlen en verminderde concentratie.

Ik heb al drie keer eerder geprobeerd af te bouwen, maar steeds kwam de psychose terug.

In mijn psychose reageer ik zeer angstig, zeer onrustig en heel kwaad. Dat maakt dat ik mijn psychosen vrees omdat ik een zeer rustig en aardig persoon ben.

Zou ik preventief hier iets aan kunnen doen voordat ik mijn medicatie ga afbouwen, of is het afbouwen helemaal geen goed idee?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste I.,

Soms helpt het om het afbouwen over een nog langere periode te doen en met een nog kleinere verlaging van de dosering. Ik weet niet wat je op dit gebied al hebt geprobeerd, maar het is iets om met je psychiater te bekijken.

Heb je een up-to-date en goed uitgewerkt signaleringsplan? Of ben je bekend met de WRAP (Wellness Recovery Action Plan)? Bij beide gaat het om je eigen gebruiksaanwijzing nog beter te leren kennen en daarbij ook je omgeving te betrekken zoals je naasten en de hulpverleners waarmee je samenwerkt. Bij de WRAP, die meestal in groepsverband op herstelacademies wordt gegeven, leer je nog beter je waarschuwingssignalen (bijvoorbeeld slechter slapen) en triggers (bijvoorbeeld stress op je werk) kennen en hanteren. In de groep deel je ervaringen en wissel je ook tips uit. Het kan je mentale weerbaarheid helpen vergroten.

Ik kan niet voorspellen wat er na een vierde afbouwpoging zal gebeuren. Het lijkt me goed om nog eens in alle rust met jouw hulpverlener(s) en naasten alle voors en tegens op een rij te zetten, omdat je schrijft dat je eerder tijdens psychosen erg angstig, onrustig en kwaad reageerde (zeer herkenbaar trouwens, dat had ik zelf ook) kan het ook goed zijn daarop terug te kijken met de mensen die toen om je heen waren, thuis of tijdens opname. Mogelijk zijn er dingen die anders kunnen, mocht je toch nog een keer een psychose krijgen. De omgeving en hoe mensen met je omgaan kunnen van grote invloed zijn op je angst en onrust. Zo werd ik zelf heel angstig van donkerte, en miste ik een klok in de buurt toen ik opgenomen was.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Alle goeds en hartelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 18 april 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook