Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan toename van tinnitus veroorzaakt zijn door citalopram?

Vraag

Beste Jim van Os,

Sinds ongeveer 9 weken gebruik ik citalopram 20 mg vanwege een depressie. Voor het gebruik had ik een milde vorm van tinnitus, maar sinds ik citalopram gebruik is de tinnitus sterk toegenomen.

De tinnitus ervaar ik momenteel als ondraaglijk en daarom wil ik citalopram afbouwen. Eerst naar een halve tablet en vervolgens stoppen.

Denkt u dat de toename van tinnitus het gevolg kan zijn van het gebruik van citalopram?

Zo ja… zal de hevigheid van de tinnitus weer afnemen na afbouw?

Bij voorbaat vriendelijk bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste S.,

Het is goed dat je dit onderwerp aankaart, want het beheren van bijwerkingen van medicatie kan een belangrijk aspect zijn van je behandelplan. Tinnitus, of oorsuizen, kan inderdaad verergeren door bepaalde medicijnen, waaronder SSRI’s zoals citalopram. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de reactie op medicatie sterk individueel kan variëren.

SSRI’s zoals citalopram kunnen soms bijwerkingen hebben die de tinnitus kunnen verergeren. Dit is echter niet altijd het geval en de exacte relatie tussen SSRI’s en tinnitus is nog niet volledig duidelijk. Als je een toename van tinnitus hebt opgemerkt sinds het starten met citalopram, dan zou dit inderdaad verband kunnen houden.

Het is belangrijk om het afbouwen van citalopram zorgvuldig en onder begeleiding van een arts te doen. Zie onze 33 tips voor afbouwen op de website. Afbouwen kan het beste geleidelijk (hyperbool) gebeuren om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Je plan om eerst te verlagen naar een halve tablet en daarna te stoppen, moet worden besproken met je behandelend arts om zeker te zijn dat dit een veilige methode is voor jou.

Als de verergering van tinnitus direct gerelateerd is aan het gebruik van citalopram, zou je een verbetering kunnen merken nadat je volledig gestopt bent met het medicijn. Echter, het effect van het stoppen met citalopram op tinnitus kan variëren. In sommige gevallen kan het enige tijd duren voordat de tinnitus afneemt, terwijl in andere gevallen het effect meer permanent kan zijn.

Bespreek je ervaringen en zorgen met je psychiater. Die kan je adviseren over de beste manier om af te bouwen en kan alternatieve behandelingen voor je depressie overwegen als citalopram niet geschikt voor je blijkt.

Het is ook belangrijk om andere factoren te overwegen die de tinnitus kunnen beïnvloeden, zoals stress, blootstelling aan lawaai, en algemene gezondheid.

Je gezondheid en welzijn zijn het belangrijkst, dus het is goed dat je stappen onderneemt om dit probleem aan te pakken. Zorg ervoor dat je dit proces doorgaat met de ondersteuning en begeleiding van degene die het middel heeft voorgeschreven. En je kan natuurlijk ook hier altijd terecht!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 3 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
tinnitus

Lees ook