Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Heeft u tips hoe ik het beste kan bidden?

Vraag

Hallo Timo,

Momenteel heb ik een zware depressie en bid ik veel. Ik ben niet aangesloten bij een kerk; mijn gebeden doe ik gewoon thuis. Ik ben niet gelovig opgevoed maar ik ben er wel van overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde.

Hoe moet ik op de juiste manier bidden, en moet ik daarvoor naar een kerk?

Tot nu toe merk ik nog niet dat het bidden mij kracht geeft terwijl ik dit al jaren doe op deze manier.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste I.,

Hartelijk dank voor je belangrijke vraag!

Bidden doe je op een manier die je het gevoel geeft dat je contact probeert te leggen met ‘het hogere’ of ‘god’. Dat gaat absoluut niet via regels zoals die door een kerk zijn gesteld. Je bidt op een manier die in verbinding staat met jouw ‘innerlijke gesteldheid’. Het gaat erom, dat je je in je gebed afstemt op wat er meer is tussen hemel en aarde. En ook op hetgeen dit aspect probeert te bereiken.

Het is de vraag wat je bedoelt met ‘kracht’. Het is namelijk niet zo dat een gebed er altijd toe leidt dat een probleem ook (merkbaar) afneemt. Het gaat er soms ook om dat je desondanks, in open contact kunt blijven met het hogere.

Er zijn verschillende velden van oorzaak en gevolg en het kan goed zijn dat jouw depressie niet zozeer voorkomt uit geestelijk gebied maar bijvoorbeeld een meer lichamelijke oorsprong heeft. Dan kun je door gebed wel de geestkracht vinden om vol te houden en in gesprek te blijven met het hogere, terwijl je klachten toch aanwezig blijven. De vraag is dan hoe je je desondanks kunt handhaven.

Belangrijk kan zijn om je in je gebed ook te richten op andere belangrijke dingen op aarde en in de wereld. Dus ook uit te wijden over het algemeen belang en de algemene gezondheidstoestand op aarde. Als je dat nog niet hebt gedaan, kan het van belang zijn je in gebed te richten op het algemeen welzijn van het geheel, en ook dat van jou. Hopelijk heb je hier wat aan. En dat hoeft niet voor een kerk!

Heel veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Beantwoord door: Timo van Kempen op 3 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

bidden
Depressie
Spiritualiteit

Lees ook