Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u tips om mijn motivatie en concentratie te verbeteren?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb vroeger meerdere psychosen en zware depressies meegemaakt. Ik ben nu al bijna vier jaar stabiel en het gaat heel redelijk.

Ik heb geen diploma kunnen halen vanwege alles wat er vroeger met me is gebeurd. Graag zou ik meer willen doen op het gebied van leren/studeren. Ik heb heel veel studieboeken, en ik wil graag Engels leren. Echter is mijn motivatie en concentratie erg slecht. Ook heb ik in mijn hoofd veel andere plannen maar er komt maar weinig van terecht.

Ik voel mij erg passief. Zelfs een stukje uit een boek lezen vind ik lastig.

Heeft u misschien tips voor mij om mijn motivatie te verbeteren en minder passief te worden?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag!

Het beste doe je dit soort dingen via trajectbegeleiding of een coach, al dan niet met IPS (Individuele Plaatsing en Steun) in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), via de gemeente. Is dat al geprobeerd? Dan heb je een beetje een stok achter de deur, gaat vaak een stuk beter.

Wat ook kan helpen is in eerste instantie niet gaan studeren maar gewoon gaan werken, liefst iets met veel structuur en niet al te stressvol. Als je dat een tijd doet ga je wennen aan het ritme en de inspanning, en gaat je motivatie omhoog.

Let me know,

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 10 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook