Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik heb vroeger meerdere psychosen en zware depressies meegemaakt. Ik ben nu al bijna vier jaar stabiel en het gaat heel redelijk.

Ik heb geen diploma kunnen halen vanwege alles wat er vroeger met me is gebeurd. Graag zou ik meer willen doen op het gebied van leren/studeren. Ik heb heel veel studieboeken, en ik wil graag Engels leren. Echter is mijn motivatie en concentratie erg slecht. Ook heb ik in mijn hoofd veel andere plannen maar er komt maar weinig van terecht.

Ik voel mij erg passief. Zelfs een stukje uit een boek lezen vind ik lastig.

Heeft u misschien tips voor mij om mijn motivatie te verbeteren en minder passief te worden?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag!

Het beste doe je dit soort dingen via trajectbegeleiding of een coach, al dan niet met IPS (Individuele Plaatsing en Steun) in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), via de gemeente. Is dat al geprobeerd? Dan heb je een beetje een stok achter de deur, gaat vaak een stuk beter.

Wat ook kan helpen is in eerste instantie niet gaan studeren maar gewoon gaan werken, liefst iets met veel structuur en niet al te stressvol. Als je dat een tijd doet ga je wennen aan het ritme en de inspanning, en gaat je motivatie omhoog.

Let me know,

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 10 februari 2022
  • Deel deze pagina: