Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Raak ik door traumabehandeling het label ‘schizofrenie’ weer kwijt?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb jaren geleden een psychose gehad en ben toen opgenomen. Na mijn opname werd verteld dat ik maximaal 32 uur zou kunnen werken en dat ik altijd zal moeten blijven opletten dat ik mezelf niet overbelast. Ik ben uiteindelijk weer 44 uur gaan werken en dat ging prima.

Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en denk dat mijn psychose is ontstaan door trauma’s.

Is het zo dat als ik mijn trauma’s verwerk ook het label ‘schizofrenie’ kwijtraak? En hoe zit het dan met medicatie? Kan ik daar met de tijd volledig mee stoppen als ik mijn trauma’s verwerkt heb?

Ik heb namelijk niet zoveel inzicht in het spectrum van schizofrenie en alles wat met psychose te maken heeft…

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste J.,

Opgepast, je redenering is begrijpbaar, maar niet helemaal zuiver. Let op deze punten:

  1. Diagnosen zoals schizofrenie of PTSS/trauma zeggen niet veel over de behandeling. Dat klinkt misschien vreemd, maar zo is het wel in de psychiatrie. Dus wel of geen medicatie is niet een kwestie van de diagnose, maar de persoonlijke zorgbehoefte van de persoon met die diagnose. En die zorgbehoeften verschillen enorm van persoon tot persoon, ook al hebben ze dezelfde diagnose.
  2. Dus het is sowieso goed om aan je trauma’s te werken. Dat is een zorgbehoefte. Of de medicatie, die nu nog een zorgbehoefte is, dan ophoudt een zorgbehoefte te zijn is niet van te voren te voorspellen. Het zal een kwestie van uitvinden en proberen zijn. Misschien heb je minder medicatie nodig, misschien zelfs geen, of misschien heb je het nog steeds nodig.

Het label ‘schizofrenie’ is sowieso niet nuttig en inmiddels ouderwets en achterhaald. Moderne psychiaters spreken over ‘psychosegevoeligheid’.

Kijk naar het filmpje ‘Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?’ voor meer informatie hierover.

En het filmpje ‘DSM-diagnosen van psychose‘.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 7 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Diagnostiek
Psychosegevoeligheid
schizofrenie
Trauma
traumabehandeling

Lees ook