Main content

Vraag

Hallo,

Mijn vriend en ik zijn al meer dan 6 jaar samen. Vanaf zijn 17de (hij is nu 23) heeft hij periodes last gehad van OCD (met name intrusies). In november 2018 heeft dit er uiteindelijk toe geleid dat hij niet meer wilde leven. Gelukkig heeft hij daarna de juiste hulp en medicatie gekregen en gaat het nu beter met hem. Hij gebruikt nu ruim een jaar antipsychotica.

Wat mij wel zorgen baart is de verandering in zijn persoonlijkheid. Ik begon de verandering in zijn persoonlijkheid te merken een aantal maanden nadat hij gestart was met zijn medicatie. Voorheen was hij goudeerlijk en had het hart op de goede plek. Een lieve sociale jongen. De afgelopen maanden liegt hij extreem veel, over kleine dingen maar ook over meer ernstige zaken (overmatig drugs- en alcoholgebruik, vreemdgaan). Hij lijkt te kunnen handelen zonder last te hebben van zijn geweten. Iets wat hij voorheen absoluut niet kon. Uiteraard kunnen mensen veranderen naarmate ze ouder worden, maar de extreme omslag in persoonlijkheid (en normen en waarden) baart mij zorgen.

Mijn vraag aan u is of er mogelijk een verband is tussen het gebruik van antipsychotica en de veranderingen in zijn persoonlijkheid?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je vraag...

Nee, ik heb dit niet meegemaakt of gehoord.

Een causaal verband lijkt me onwaarschijnlijk want het gaat hier echt om de morele dimensie en waarden van de persoon, en antipsychotica zijn niet in verband gebracht met effecten op iemands morele waardesysteem.

Met beste groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 22 mei 2020
  • Deel deze pagina: