Main content

Vraag

Wat is er bekend over de verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot psychose? Zou er verschil in medicatie moeten zijn bij mannen en vrouwen?

Is de oorzaak in de hersenen anders bij beide groepen? En heeft het gevolgen voor het herstelproces?

Is er een percentage te noemen van mannen en vrouwen die geheel herstellen van een psychose?

Of is hier nog nauwelijks onderzoek naar gedaan…

Antwoord

Beste afzender,

Dank voor je vragen.

Wat precies de relatie is tussen (vroege)psychose en cerebrale processen is onbekend, laat staan man-vrouw verschillen daarin.

Mannen hebben meer last van motorische bijwerkingen van de medicatie, vrouwen hebben specifiek de hormonale bijwerkingen.

Met betrekking tot het beloop van psychose is er veel informatie op de site, hier is de laatste 100 jaar veel longitudinaal onderzoek naar gedaan. Zie bijvoorbeeld: de 5 fasen van psychose en herstel.

De resultaten tonen aan dat het beloop van een psychose hoogst variabel is en bij iedere persoon anders. Gemiddeld is het beloop bij vrouwen wat gunstiger dan bij mannen, dit heeft waarschijnlijk deels te maken met het feit dat vrouwen gemiddeld betere sociale netwerken en vaardigheden hebben.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 14 januari 2022
  • Deel deze pagina: