Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke vitaminen gaan goed samen met Abilify?

Vraag

Hallo Jim van Os,

Welke vitaminen kan ik het beste slikken bij Abilify? Ik word namelijk steeds vermoeider.

Twee jaar geleden heb ik de dosering moeten verhogen van 17.5 naar 25 mg omdat ik toen een psychose had.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste M.,

Ik zou met je voorschrijver eerst kijken naar de dosis van de aripiprazol. De dosis van 25 mg is erg hoog en verklaart mogelijk de moeheid. Meestal heeft verhogen van de dosering weinig zin als je al in de therapeutische range zit. Antipsychotica zijn geen middelen van “hoe hoger de dosis des te meer effect” – zo werken ze niet. Voorbij een bepaalde dosis heb je wel meer bijwerkingen maar niet meer werking.

Wat betreft vitaminen en supplementen, er zijn enkele algemene suggesties die nuttig kunnen zijn voor mensen die antipsychotica gebruiken, maar deze moeten altijd in overleg met je arts worden genomen:

Omega 3-vetzuren. Er is enig bewijs dat omega 3-vetzuren gunstig kunnen zijn voor mensen met psychotische stoornissen, vooral in termen van algemene hersengezondheid.

Vitamine D. Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D, wat kan bijdragen aan vermoeidheid en algemene malaise. Vitamine D is ook belangrijk voor de botgezondheid, iets wat bij langdurig gebruik van bepaalde antipsychotica een punt van aandacht kan zijn.

B-vitaminen. Vooral B12 en foliumzuur kunnen van belang zijn, omdat ze betrokken zijn bij de energieproductie en het onderhoud van het zenuwstelsel. Tekorten aan deze vitaminen kunnen vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, is het cruciaal om te onthouden dat supplementen interacties kunnen hebben met medicijnen of ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken, en daarom moeten ze altijd worden overwogen in overleg met een psychiater.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 7 april 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook