Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychische klachten door een vitamine B12 tekort

Blog Bipolair van een vitamine B12 tekort

Een klein percentage psychiatrische patiënten heeft een vitamine B12 tekort. Anna hoort bij die groep. Ze ervaart sinds ze vitamine B12 injecties krijgt een zekere rust. “Is dat even geluk hebben!”

Nu ik twintig injecties krijg tegen een tekort aan vitamine B12, lossen mijn neurologische en psychiatrische symptomen bijna helemaal op. Geen depressie meer, geen hypomane onrust, alleen nog tics in handen en armen van het Tourette Syndroom. Is dat even geluk hebben! Ik zei al langer dat ik dingen niet voelde, maar dat nam men niet serieus. Toen kwam er onverwacht, na dik twee jaar ontspanningsoefeningen voor mijn onderrug, een zenuw los. Ik voelde van alles, ook heel veel moeheid.

Ik heb bloed laten prikken bij de huisarts en daar kwam uit dat de vitamine D en de vitamine B12 veel te laag waren

Maar een paar procent van de psychiatrische patiënten heeft een tekort aan vitamine B12. Helaas, dit is niet de grote doorbraak waar we met zijn allen op wachten. Maar ik schat voorzichtig dat het om 8800 mensen gaat en dat is wel de moeite. Een kleine groep heeft een tekort omdat ze geen vlees eten of vanwege een alcoholverslaving slecht eten. De meeste mensen met een vitamine B12 tekort eten gevarieerd, maar nemen deze vitamine B12 niet op. Gezonder eten helpt helemaal niks, ze zijn afhankelijk van injecties.

Er zijn drie groepen die de vitamine B12 niet kunnen opnemen. Ze hebben allemaal een ontsteking

 • De eerste groep heeft gastritis, een maagslijmvliesontsteking. Dit zijn overwegend senioren.
 • De tweede groep heeft ontstekingen in de darmen: de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en Coeliakie. Bij de Coeliakie zijn nog duizenden patiënten ‘zoek’: die hebben de ontsteking, geen diarree, maar wel vage klachten die op van alles kunnen duiden.
 • De derde groep is geopereerd na een ongeval of vanwege kanker. Omdat er veel darm is weggehaald, is er te weinig capaciteit over om voedsel goed op te nemen.

De Nederlandse voorlichting getuigt niet van urgentie

Tintelende handen en voeten lijken wel het ergste te zijn. De informatie van de Stichting B12 tekort is een mengsel van regulier en alternatief, niet het beste om aan je arts voor te leggen. Ik heb houvast aan de patiëntenvoorlichting van de universiteit van Harvard, die is zeer duidelijk. Gevolgen kunnen zijn: depressie, achterdocht, waandenkbeelden, geheugenverlies, incontinentie, verlies van smaak en reuk, bloedarmoede, spierzwakte.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht bevestigen het in een artikel over somatische oorzaken van depressie, manie en psychose. Dezelfde onderzoekers geven echter duidelijk aan dat het geen zin heeft om van iedere psychiatrische patiënt bloed te onderzoeken in het laboratorium, dat levert weinig op. De dokter moet wel scherp zijn op lichamelijke klachten.

Hoe verder?

Met de twintig injecties van de huisarts maak ik een inhaalslag. Daarna krijg ik iedere twee maanden een onderhoudsinjectie. Wel wil ik nog naar de huisarts om over de oorzaak te praten, een oom heeft Coeliakie. Ik heb nu een veel betere motoriek en ben weer de oude, als voor de eerste depressie en geniet ook van een zekere rust. Ik ben niet meer veel sneller dan de mensen om me heen. En gelukkig is dat helemaal niet saai.


Anna van Arkel (pseudoniem) ervaart bijna geen depressie en hypomane onrusten meer sinds ze injecties krijgt tegen haar tekort aan vitamine B12.

Meer informatie:

Reacties

5 reacties op “Psychische klachten door een vitamine B12 tekort”

 1. Sandra van Uum

  B12 tekort kan echt bij iedereen voorkomen!

 2. Romanova

  Ik herken de klachten, mijn huisarts zag geen indicatie voor vitamine B12 test. Dus ik vroeg er een aan bij http://www.labplusarts.nl. Ik zit nu ook aan de injecties. Die jeuk is echt vreselijk

 3. Mvhaaren

  Ik heb ook huid jeuk na injecties

 4. Margje

  Hoi Anna, wat fijn dat je er zoveel aan hebt! Weet dat je echter heel voorzichtig moet afbouwen na de 20 injecties. Het is belangrijk dat dit op geleide van klachten gebeurt. Anders krijg je onderbehandeling en als je dan weer opnieuw begint, krijg je meer beginverergering en duurt het veel langer voordat het weer opnieuw aanslaat. Dus als je elke 3 dagen een injectie krijgt, eerst een paar weken om de 4 dagen. Als dat goed gaat om de 5 dagen, enz. Je kunt het beste een advies krijgen over de voor jou geschikte behandeling van het B12 institute in Rotterdam. In de fb groep B12, de vergeten ziekte vind je bovendien allemaal ondersteunende (wetenschappelijke) informatie.
  Zelf heb ik ook last gehad van dezelfde klachten en voel echt verbetering met de injecties.
  Succes met je herstel!

 5. Jessika

  Hallo.
  Ikzelf krijg ook maandelijks een B12 injectie.
  Na lang proces van depressies diverse lichamelijke klachten en veel dokter bezoeken.
  Mijn lichamelijke en geestelijke toestand werd steeds slechter en omdat ik reeds als depressief te boek stond werd elk kwaaltje waar ik mee aanklopte daarop gegooid. Tot ik opeens niet meer duidelijk mijn woorden kon actaculeren. En ter plaatse me benen in elkaar zakte. Werdt opeens met spoed allerhandvtesten gedaan. Waaruit bleek dat ik een hoog tekort had. Na een infuus kwam ik langzaam er weer bovenop zonder blijvende schade.
  Ondertussen ben ik met alle neducatievtegen depressieve lichamelijke klachten gestopt ( elders in blog)
  Maar de B12 injectie die laat ik elke 4 weken zetten daar mijn lichaam het dus niet vasthoud.
  Verder ondervindt ik hier alleen maar profijt van.
  Blij dat men het alsnog opgespoord hebben.
  Mvg jessika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *