Main content

Vraag

Goedendag,

Ik ben een vrouw van eind veertig en ik ben psychosegevoelig. Ik slik nu ongeveer 17 jaar Haldol en sinds vorig jaar eenmaal daags een halve ml.

Nu, ongeveer een jaar of acht, heb ik last van vloeken in mijn hoofd. Het komt en het gaat. Soms heb ik er maanden geen last van, en soms heb ik er dagenlang veel last van.

Zijn dit intrusies?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste B.,

Ja, dit is te beschouwen als een intrusie.

Veel mensen hebben dit. Als het lang aanhoudt en je beleeft het als niet van jezelf en er zit een element bij van 'niet kunnen stoppen' en/of 'moeten', dan gaat het richting dwanggedachten.

Het is bekend dat antipsychotica als Haldol dit kunnen opwekken. Als je de 2 mg per ml drank gebruikt, dan staat een halve ml gelijk aan 1 mg - een behoorlijk lage dosis.

Als je heel erg veel last hebt zou je eventueel een lagere dosis kunnen proberen, in overleg met je voorschrijver. Maar de verlaging van de dosis dient dan wel heel langzaam te gaan, anders kun je onttrekking of rebound krijgen door de dosisreductie zelf.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 juli 2021
  • Deel deze pagina: