Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb last van vloeken in mijn hoofd, zijn dit intrusies?

Vraag

Goedendag,

Ik ben een vrouw van eind veertig en ik ben psychosegevoelig. Ik slik nu ongeveer 17 jaar Haldol en sinds vorig jaar eenmaal daags een halve ml.

Nu, ongeveer een jaar of acht, heb ik last van vloeken in mijn hoofd. Het komt en het gaat. Soms heb ik er maanden geen last van, en soms heb ik er dagenlang veel last van.

Zijn dit intrusies?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste B.,

Ja, dit is te beschouwen als een intrusie.

Veel mensen hebben dit. Als het lang aanhoudt en je beleeft het als niet van jezelf en er zit een element bij van ‘niet kunnen stoppen’ en/of ‘moeten’, dan gaat het richting dwanggedachten.

Het is bekend dat antipsychotica als Haldol dit kunnen opwekken. Als je de 2 mg per ml drank gebruikt, dan staat een halve ml gelijk aan 1 mg – een behoorlijk lage dosis.

Als je heel erg veel last hebt zou je eventueel een lagere dosis kunnen proberen, in overleg met je voorschrijver. Maar de verlaging van de dosis dient dan wel heel langzaam te gaan, anders kun je onttrekking of rebound krijgen door de dosisreductie zelf.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Intrusies
Medicatie

Lees ook