Main content

Vraag

Mijn vriend is een jaar geleden in een psychose geraakt. Hij is ruim vier maanden opgenomen geweest. Daar uitgekomen kreeg hij verschillende soorten medicijnen. Hier heeft hij trillende handen aan overgehouden.

Het schiet niet op met de medicatie, het één wordt afgebouwd en een nieuw medicijn wordt weer opgestart met alle bijwerkingen van dien. Is er nu niemand die ons kan helpen?

Antwoord

Beste M.,

Soms is het zoeken naar passende medicijnen, die wel werken zonder al teveel bijwerkingen, inderdaad een zoektocht. Van belang is dat dit systematisch gebeurt en niet 'hapsnap'.

Soms vraagt iemand in overleg met de behandelaar om een second opinion bij een psychiater die gespecialiseerd is in deze problematiek, en die kan meedenken over een goede strategie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 februari 2021
  • Deel deze pagina: